zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Trots zijn en blijven #blog

Trots zijn en blijven #blog

In mijn vorige blog heb ik het gehad over netwerken. Nu is er binnenkort de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer en de IFTF in Vijfhuizen. De gelegenheid om te gaan netwerken. Alleen hebben we daar nu wel zin in? De situatie in de tuinbouw is zeker niet rooskleurig te noemen. We lezen regelmatig berichten waar we niet blij van worden. Kwekers nemen de beslissing om te stoppen met het bedrijf of het over een andere boeg te gooien. Ook zijn er bedrijven die de keuze maken om niet deel te nemen aan beurzen. Alle kosten die ze kunnen besparen zijn meegenomen.
Ik ga beide beurzen bezoeken en ben erg benieuwd wat ik ga tegenkomen en ervaren.Dit blog kan dan ook worden gelezen als een hart onder de riem…

Trots zijn en blijven

Als ik vrienden, maar ook studenten, vertel wat ik zie op de beurzen dan is het vooral trots. Zeker in Aalsmeer staan kwekers die met veel trots en passie vertellen over hun product. Hoeveel aandacht het heeft gehad om tot deze mooie producten te komen. Praat maar eens met ze en ze komen los. Ze willen graag vertellen wat er allemaal bij komt kijken. Die passie hoop ik graag weer te zien en te ervaren op de beursvloer. In mijn ogen en naar mijn stellige overtuiging wint passie het van klagen. Wil ik hiermee zeggen dat er niets aan de hand is? Zeer zeker niet. Ik ervaar als persoon, die regelmatig in de tuinbouw loopt en als consument in de wereld sta, dat er heel erg veel ellende en zorg is. Dat even vergeten dan maar? Ik hoop van wel. In mooie gesprekken met klanten en/of potentiële klanten kan veel positivisme naar voren komen.

 

Samen zoeken naar oplossingen waarbij we elkaar een beetje kunnen helpen geeft energie. Onlangs heb ik tijdens een bedrijfsbezoek met studenten bij een tuinder ervaren hoe positivisme kan werken. De kweker vertelde met veel passie aan de studenten hoe het telen van zijn gewas gaat. Met trots vertelde hij wat er gedaan was om kosten te besparen. Op de uiteindelijke vraag of het dusdanig gewerkt had dat er winst gemaakt werd, kwam een mooi antwoord; Nee, maar ik doe er wel alles aan om het te optimaliseren en we weten ook dat er andere tijden zullen komen. Boem…. Die kwam bij mij binnen. Wat kan je als tuinder trots zijn op wat je doet en het (proberen) zo positief mogelijk te benaderen.

Ik hoop dat ik volgende week meer van dit type kweker/verkopers tegen ga komen. Die nog steeds trots zijn op wat ze doen en dat met heel veel passie vertellen. En samen met hun klanten zoeken naar de mooiste en beste oplossingen voor de producten die ze hebben.

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
03-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS