maandag 6 februari 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Horticoop en StartLife willen belangrijke impuls geven aan duurzaamheid glastuinbouw

Horticoop en StartLife willen belangrijke impuls geven aan duurzaamheid glastuinbouw

Investeringscoöperatie Horticoop gaat samenwerken met agrifood tech-accelerator StartLife. Samen kunnen ze intensiever investeren in start-ups en scale-ups met opkomende technologieën voor de glastuinbouw. De twee bedrijven willen ze een belangrijke impuls geven aan duurzaamheid binnen de glastuinbouwsector.

Met een snel groeiende wereldbevolking en een toenemende bezorgdheid over de gezondheid van onze planeet is de glastuinbouw een bewezen methode voor een klimaatbestendige productie met een hoge opbrengst en een minimale milieu-impact. Horticoop ziet het toekomstige belang van de glastuinbouw toenemen met de invoering van opkomende technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie en big data. Samen met StartLife wil Horticoop gebruikmaken van de innovatiecapaciteit van start-ups die werken aan het toepassen van deze nieuwe technologieën in de glastuinbouw.

Horticoop is opgericht in 1904 en heeft een rijke geschiedenis in de glastuinbouwsector. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich getransformeerd van een traditionele inkoopcoöperatie naar een platform voor investeringen, innovatie en ontwikkeling. Het bedrijf investeert onder andere in Controlled Environmental Agriculture (CEA). Dit is de productie van gewassen binnen een (gedeeltelijk) gesloten groeistructuur, zoals een kas, met een maximale bescherming tegen buitenelementen en optimale groeiomstandigheden.

Wilco Schoonderbeek, Director Investments bij Horticoop, geeft aan dat Nederland een wereldleider is op het gebied van CEA. “Het draait allemaal om het creëren van de perfecte groeiomstandigheden voor gewassen, met de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voedingsstoffen. We hebben op dit moment een portfolio van bedrijven die oplossingen bieden in deze gebieden. Zorgen over de opwarming van de aarde, en dus onvoorspelbare weerpatronen, zullen de behoefte aan CEA nog verder vergroten. We geloven dat start-ups die werken aan opkomende technologieën passende oplossingen kunnen bieden. Omdat StartLife de langstlopende en meest toonaangevende agrifood tech-accelerator in Europa is, verkeren ze in een uitstekende positie om ons in contact te brengen met de internationale start-up-gemeenschap.”

Opkomende technologieën

Jan Meiling, Managing Director bij StartLife, gelooft dat Horticoop’s lange geschiedenis in de tuinbouwsector de onderneming een unieke positie als investeerder geeft. “Horticoop kent en begrijpt de echte uitdagingen, eisen en valkuilen van de sector. Het bedrijf weet zijn kapitaal daarom succesvol in te zetten. Naast potentiële investeringen zullen start-ups ook veel profijt hebben van de kennis en expertise van de telers die lid zijn van Horticoop. Als start-ups in een vroeg stadium feedback en inzichten krijgen van professionals die aan de slag zullen gaan met de nieuwe technologie, kunnen ze de resultaten van hun product verbeteren en een succesvolle implementatie versnellen”, aldus Meiling.

Schoonderbeek is blij met de samenwerking met StartLife. Samen zijn de bedrijven actief op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden met start-ups en scale-ups. “Met dit partnerschap kunnen we samen werken aan een gezonde toekomst en bijdragen aan de gezondheid en het geluk van een groeiende bevolking in een duurzame wereld.”

Horticoop is met name geïnteresseerd in start-ups die oplossingen bieden op het gebied van licht, klimaat, techniek en substraten. Start-ups die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met Horticoop kunnen hiervoor contact opnemen met StartLife. 


Redactie Floranews | 27-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301GroenDirekt


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS