De 5 vragen aan… Jos Bouhuijzen
 Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jos Bouhuijzen. Geboren en opgegroeid op een klein glastuinbouwbedrijf, met ook vollegrondsteelt, in het Utrechtse Harmelen. Daar leer je vanzelf hard werken en aanpakken. Maar ook hoe afhankelijk je bent als tuinder en teler van de toen nog volop draaiende veilingklokken.
Na een gerichte vakopleiding voor de tuinbouw heb ik verschillende uitvoerende, coördinerende en leidinggevende functies gehad in de weefselkweek. Dat betekende onder meer veel reizen en het opzetten en goed laten draaien van verschillende (productie)vestigingen in onder meer Polen, Kenia, India en Zuid-Amerika. Ook toen was de sierteelt al een zeer internationale wereld met Nederland als centrum. Later werd dat bedrijf genomen door Royal Sluis en heb ik me meer op commerciële verkoopfuncties gericht. Daarnaast was ik betrokken bij bollenbedrijf HBH, ook in de weefselkweek.
Zo’n twintig jaar geleden startte ik als recruiter bij Lutgo HR in de AGF en sierteelt. In de jaren daarvoor had ik namelijk vaak gemerkt dat het moeilijk is om de juiste mensen aan te trekken. Zeker als je dat als bedrijf helemaal zelf wilt doen. Het inschakelen van gespecialiseerde recruiters zorgde bijna altijd voor betere resultaten.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?
Ik vind het mooi om de juiste man en, gelukkig ook steeds meer, de juiste vrouw in contact te brengen met bedrijven waar ze daarna op de juiste plaats zitten. Meewerken aan zo’n geslaagde match blijft een van de allerleukste kanten van dit werk. Kandidaten helpen hun persoonlijke ambities om te zetten in realiteit en zo nieuwe succesvolle stappen in hun loopbaan te laten zetten is geweldig. Hun ambitie is, natuurlijk samen met kennis en ervaring, de basis van de perfecte en succesvolle invulling van een functie.
In de loop der jaren spreek je vaak die mensen weer en hun succesverhalen maken jouw werk als recruiter heel bijzonder. Ik zet daarbij elke keer weer mijn jarenlange kennis en ervaring in. Natuurlijk moet je de sector kennen en de taal van de mensen in deze sector spreken. Zonder dat lukt het zeker niet. De sierteelt is constant in beweging en daar moet je altijd heel goed op in kunnen spelen.
Net als in ongeveer de hele maatschappij is het ook voor de AGF en sierteelt de afgelopen jaren moeilijker geworden om nieuw talent te vinden. Ik vertel bedrijven ook eerlijk dat zij die door hen gezochte jonge, hoogopgeleide en zeer ervaren ideale kandidaat niet zo snel meer zullen vinden. Dat je als bedrijf bij deze krappe arbeidsmarkt moet zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent. Natuurlijk was dat altijd al zo, maar de afgelopen jaren is dat alleen maar belangrijker geworden.
Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd bezig gehouden?
Het zijn bijzondere tijden met grote en razend snelle veranderingen. Ik loop nu eigenlijk al 40 jaar rond in deze wereld, maar bijvoorbeeld de enorme stijging van energieprijzen heb ik nog nooit eerder zo meegemaakt. Op het bedrijf van mijn vader hadden we destijds in de jaren 60 en 70 nog onverwarmde kassen en was het dus in de wintermaanden erg rustig. Daarna is alles razend snel veranderd, meer verwarming erbij, meer assimilatie en/of LED erbij, bodemwarmte, geïntegreerde en biologische gewasbescherming, computergestuurde klimaatbeheersing…
En nu moeten we misschien weer een stukje terug naar 30 of 40 jaar geleden. Gelukkig is de techniek stukken verder dan toen. Ik snap heel goed dat ondernemers ook in onze sector onzeker zijn over wat er allemaal gebeurt. Een over het tempo waarin dat gebeurt...
De coronacrisis was al behoorlijk overdonderend, maar die is de sector uiteindelijk goed doorgekomen. En nu dus de energiecrisis. Jarenlange zekerheden zoals altijd voldoende gas voor een acceptabele prijs zijn opeens een stuk minder zeker. Het lijkt soms wel of je met de ‘verkoop’ van gas (door het niet te gebruiken) meer kunt verdienen dan met de teelt van planten of bloemen. Dat is natuurlijk een heel ongezonde situatie die gewoon niet te lang mag gaan duren.
Net als iedereen ben ook ik verrast door een oorlog in Europa en de enorme gevolgen daarvan voor onze hele economie. En dus ook voor de AGF en sierteelt die van oudsher toch al meer dan de meeste sectoren in dit land met internationale marktontwikkelingen te maken hebben.
Hoe het verder gaat en hoe lang het gaat duren weet ik niet. Er is ook niemand die dat wel kan voorspellen, maar het zal niet snel worden opgelost vrees ik. Dat betekent dus ook dat bedrijven en ondernemers in deze moeilijke periode nog scherper moeten opereren willen ze voortbestaan.
Daarvoor is visie en een duidelijke strategie nodig, moet je creatief zijn en zoeken naar alternatieve oplossingen. Je moet slim kunnen rekenen, maar je hebt dus ook de allerbeste medewerkers nodig om je veilig door deze roerige tijden te krijgen. Voor die bedrijven en voor mij als recruiter staat er dus nog meer op het spel dan afgelopen decennia.
Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?
Ik wil heel graag nog meer sparren en in gesprek gaan met ondernemers en kandidaten; wat gebeurt er allemaal precies, hoe gaan we dat tackelen en hoe pakken we dat samen op om er goed uit te komen. Op zich heb ik dat altijd graag gedaan. Ik ken de sector, de ondernemers, hun bedrijven, maar ook de kandidaten. Ik praat en overleg graag met ze, maar nu zijn de uitdagingen echt groter dan ooit.
Wat ga je dit weekend doen?
Gewoon een kopje koffie drinken in het centrum van Utrecht, even met de MTB naar Leersum/Amerongen en de kids met hun kroost zullen vast ook wel even langs komen.
Bron: www.Floranews.com
Redactie Floranews | 21-10-22 |
|