woensdag 17 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Omzet Vlaamse sierteeltsector daalt dit jaar met 5 procent

Omzet Vlaamse sierteeltsector daalt dit jaar met 5 procent

De Vlaamse sierteeltsector ziet dit jaar de omzet met ongeveer 5 procent dalen. De daling wordt veroorzaakt door het dalende onsumentenvertrouwen en de oplopende inflatie. Dat stelt de Belgische landbouworganisatie Boerenbond.

Vooral de vraag naar perkplanten en bloeiende kamerplanten valt volgens Boerenbond dit jaar tegen. Door een combinatie van het overaanbod en een zwakke vraag bleef 15 tot 20 procent van de perkplantenproductie onverkocht. Dit schrijft Boerenbond in de jaarresultaten van de Vlaamse land- en tuinbouw 2022. 

Voor bloeiende kamerplanten verwacht het dat het verkochte volume 15 procent lager achter blijft op 2021. Snijbloemen werden dit jaar 7 procent minder geproduceerd. De productie van bloeiende planten is met 5 procent gedaald.

Naar verwachting daalt de productie van bollen en knollen dit jaar met 17 procent. "De definitieve opbrengsten zijn pas na de oogst in november bekend, maar onze verwachting is dat die door droogte en hitte aanzienlijk lager liggen dan vorig jaar", aldus Boerenbond in de jaarresultaten. 

De Vlaamse landbouworganisatie krijgt steeds meer signalen dat kwekers vanwege de extreem hoge energiekosten hun teelt koud zetten tot 10 graden Celsius of vorstvrij laten vanaf november. Daarom verwacht Boerenbond geen of weinig productie tot het voorjaar van 2023.

 


Redactie Floranews | 20-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS