maandag 4 maart 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Netwerken is ook werken #blog

Netwerken is ook werken #blog

De laatste tijd kom ik er weer achter hoe belangrijk een netwerk is. Je maakt er veel gebruik van. De een kan je direct helpen met verschillende zaken. De andere kan je misschien aan een contact helpen, die meer weet dan jij, of die je van dienst kan zijn. En misschien weet weer een ander wel waar je bepaalde kennis kan halen. Een goed netwerk is belangrijk. Zeker marketeers moeten dat weten. Niet alleen voor het verkrijgen van opdrachten als je als ZZP’er of als bedrijf bezig bent, sowieso is een breed en goed netwerk van belang. Maar we vergeten wel eens dat een goed netwerk werk van je vraagt. Onderhoud, contacten, zaken delen, zaken vertellen, ontmoeten en noem maar op. Netwerken wordt wel gezien als ‘uitje’, maar volgens mij is netwerken ook gewoon werken.

beeld Pixabay

Netwerk is aandacht en werken

Zelf vraag ik mij wel eens af hoelang het nou geleden is dat ik aan een bepaalde groep mensen in mijn netwerk aandacht heb gegeven? Oeps, dan schrik je vaak. Jeetje, die persoon heb ik al een hele tijd niet meer gezien of gesproken of via de sociale kanalen een reactie gegeven. Mis je dan iets? Dat is een vraag waar ik soms lastig antwoord op kan geven. Soms denk ik echt van wel, maar bij anderen, op andere momenten, valt dat nog wel mee.
Maar een goed netwerk hebben is onmisbaar. Zeker wanneer we praten bij communicatie en marketing. Maar ook bij andere functies en/of beroepen is het belangrijk. Ook al denken sommigen van niet. Voor mijzelf is mijn netwerk van onschatbare waarde. Je kan ze benaderen en iets vragen. Soms weten ze het, maar soms ook niet. Is dat erg? Nee, zeker niet. Hun netwerk kan voor jou ook van belang zijn. Andersom natuurlijk ook.

Maar zoals gezegd, het vraagt aandacht. Je netwerk persoonlijk spreken en zien is erg belangrijk. Dat ene kopje koffie samen kan in eerste instantie weinig betekenen maar toch…
Die ene reactie terug op die post op LinkedIn gaf de doorslag om toch even te bellen of contact te zoeken. Net even die vraag stellen omdat jij het misschien wel kan weten.
Goed op de hoogte blijven van wat er leeft en speelt in sectoren en/of bedrijven is belangrijk. Het geeft je informatie waar jij ook iets mee kan doen of iets aan hebt.
Dit alles vraagt aandacht en daardoor tijd…

Neem netwerken serieus

Onlangs had ik een reünie van de Rijks Middelbare tuinbouwschool in Aalsmeer. Daar heb ik weer een hoop bekenden gezien en ook gesproken. Dat zijn echt van die momenten dat je denkt, die heb ik een tijd niet meer gezien, wat doet hij/zij dan nu? Ik ging na die avond weg met een schat aan informatie. Veel gehoord en gezien. Een aantal momenten ervaren waar binnenkort echt gebruik van gemaakt kan worden. 

 

Let op veranderingen en ontwikkelingen - Pixabay

Dan merk je weer eens hoe prettig, maar eigenlijk ook gewoon belangrijk het is contacten goed te onderhouden. Je zal maar die designer nodig hebben of dat videobedrijf. Je zal maar via je netwerk net dat ene bedrijf gevonden hebben dat die app zo exact kan maken zoals jij wil. Je zou maar die klant van jou geholpen hebben aan dat ene bedrijf die ze kan helpen dat project tot een goed einde kan brengen. Je zal maar die leverancier net naar die vragende klant gebracht hebben. Soms zit het in iets kleins en soms in wat groters. Maar ik geloof echt dat netwerken werk van je vraagt en zelf een proactieve houding naar je netwerk. Alleen dan gaat het voor je werken. Het kan als een ‘uitje’ overkomen iemand uit je netwerk weer even te zien en te spreken. Maar het is gewoon ‘part of the deal’ wanneer je werkt. Het hoort gewoon bij je werk en dat neem je toch ook serieus. Dus neem netwerken ook serieus.

Vertel het verhaal en neem ze mee.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
20-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS