zondag 26 maart 2023
Nima Sierteelt Marketing Event topbanner Beurs agenda sierteelt

Hoe ga jij om met de energiecrisis? #blog

Hoe ga jij om met de energiecrisis? #blog

De energiecrisis raakt ons allemaal. In de glastuinbouw voelen we deze crisis maar al te goed. Veel bedrijven moeten keuzes maken om de winter door te komen. Bij Kasgroeit zien we een verschuiving in onze dienstverlening. Wij voeden de glastuinbouwsector met enthousiaste en vakkundige werknemers, die werken in een prettige omgeving en in een goede relatie met hun werkgever. Maar we zien nu ook dat onze adviseurs vaker gesprekken voeren met bedrijven die besluiten om te stoppen of af te schalen in productie.

Dit doet veel met werkgevers. Vaak zijn het familiebedrijven van generatie op generatie. Er zit veel emotie bij de bedrijven die genoodzaakt zijn om keuzes te maken. Iedere keus brengt risico’s met zich mee. “Ga ik de winter door zoals ik het deed? Dan heb ik aan het eind van de winter misschien geen buffer meer.” “Ga ik koud telen of zet ik een deel van mijn kas leeg? Dan kan ik niet iedere werknemer meer inzetten. Komen ze na de winter dan wel weer terug bij mij?” Deze dilemma’s bespreken wij met werkgevers. Voor de werknemers is het ook een hele klap. Ook zij voelen de spanning binnen het bedrijf. Het is voor hen een onzekere tijd, omdat zij niet weten of zij bij hun huidige werkgever kunnen blijven werken.

Wat kan je zelf doen?

Het allerbelangrijkste in deze onzekere tijd is om te blijven communiceren met elkaar. De verbinding kwijt raken tussen werkgever en werknemer gaat nu eenmaal sneller dan het herstel hiervan. Vraag daarom als werkgever waar de behoeftes van je werknemers liggen. Dit zorgt voor meer begrip dan wanneer jij je eigen verhaal probeert te verkopen aan je werknemers. Hoe kun je dit het beste doen? Stel vragen zoals: “Wat heb je op dit moment nodig?” “Wat belemmert je?” en “Wat zou je graag zelf willen?” Als werkgever doe je dit ook door open en transparant te zijn naar je werknemers. Vertel hen wat er speelt en wat jouw dilemma’s zijn. Op deze manier creëer je vertrouwen en bied jij je werknemers de kans om met je mee te denken. Voor werknemers is het belangrijk om behoeftes te uiten naar de werkgever toe. Deel je twijfels en onzekerheden. Ben jij bijvoorbeeld bang om je baan te verliezen? Maak het bespreekbaar. Hierdoor zorg je ervoor dat je werkgever begrip kan tonen en kan je werkgever twijfels uit de lucht halen.

Wat kan Kasgroeit voor je doen?

Kasgroeit kan met je mee zoeken naar een passende oplossing. Wij kunnen op verschillende vlakken ondersteunen:

  • Individuele gesprekken met werknemers: Investeren in de groei van werknemers levert ook nu kennis en vakmanschap op voor werkgevers. Samen kijken we naar de behoeftes van de werknemers en welke ontwikkelingen zij willen maken en welke mogelijkheden hiervoor zijn bij de huidige werkgever.
  • Van werk naar werk: Soms is het helaas niet mogelijk dat een werknemer bij de huidige werkgever blijft werken. Daarom begeleiden wij werknemers van werk naar werk binnen de sector. Dit doen we met behulp van ons uitgebreide netwerk en aanbod in vacatures.
  • Presentaties en workshops: Wij kunnen presentaties geven op het bedrijf waarbij we werknemers verder informeren over waar ze voor bij ons terecht kunnen (veel is ook maatwerk). Ook verzorgen we workshops en sollicitatietrainingen om werknemers daarin verder te begeleiden.

Dit blog is geschreven door Anneke Postma, Adviseur Opleiding en Ontwikkeling bij Kasgroeit. Wil jij sparren met mij of met één van de andere adviseurs van Kasgroeit? Dat kan! Wij denken met je mee in deze energiecrisis en bieden oplossingen op maat. Neem contact op!

Bron: www.Floranews.com
18-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS