maandag 6 februari 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Export bloemen en planten krimpt in derde kwartaal

Export bloemen en planten krimpt in derde kwartaal

De Nederlandse bloemen- en plantenexport noteert over de eerste drie kwartalen van 2022 een exportwaarde van 5,6 miljard euro. Dit is een krimp van 2 procent, maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend. Lees verder...

De export van snijbloemen deed het beter dan die van planten. De exportwaarde van bloemen steeg met 1 procent naar 3,4 miljard euro, die van planten daalde met 5 procent naar 2,2 miljard euro.

“De laatste paar maanden krimpt de export van bloemen en planten geleidelijk”, aldus Matthijs Mesken, directeur van de VGB. De export naar de grootste afzetlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten een krimp zien. Voor Polen en Italië is nog een kleine plus genoteerd. 

“Onze sector verkeerd in problemen door de energiecrisis waardoor kwekers noodgedwongen hun kas deels of geheel leeg laten”, legt Mesken uit. "Dit leidt tot een daling en verschraling in het aanbod van bloemen en planten de komende tijd. Ook handelsbedrijven worden geconfronteerd met sterk oplopende energie- en brandstof."

VGB pleit samen met andere tuinbouworganisaties bij de regering voor steun in de vorm van een MKB-regeling om ondernemers perspectief te bieden. "We willen graag dat consumenten kunnen blijven genieten van onze kwalitatief hoogwaardige bloemen en planten”.


Redactie Floranews | 17-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301DutchGreenroof


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS