maandag 4 december 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Van Geel stopt met kweek van orchideeŽn

Van Geel stopt met kweek van orchideeŽn

Van Geel Orchideeën uit Erica stopt vanwege de torenhoge gasprijzen na mei volgend jaar met het kweken van orchideeën. Het bedrijf heeft besloten over te stappen op een andere teelt. Wat de teelt wordt, wordt nog onderzocht. Van Geel is niet de eerste kweker die officieel kenbaar maakt ermee te stoppen. 

Van Geel produceert nog tot en met mei volgend jaar. "We zetten geen nieuwe orchideeën meer op. Met de huidige energieprijzen is dit voor nu geen goed product", vertelt directeur Martijn van Geel aan RTV Drenthe. Voor het kweken van orchideeën is namelijk veel gas nodig. "In vijf weken tijd zitten er zulke variaties in. Van 3,50 euro tot 1,60 euro per kuub. Daar kan je slecht mee ondernemen, als je dan een paar miljoen kuub gas per jaar gebruikt."

Volgens Van Geel zijn er de laatste zes weken in heel Nederland ruim vijftig miljoen orchideeën van de markt gehaald. "Dat is nog nooit gebeurd, dat er zoveel van één product van de markt verdwijnt." Hij benadrukt dat hij er geen dramatisch verhaal van wil maken. Net als eerder ook collegakwekers Artisan Orchids en deze week Plantise, beslist Van Geel zelf ermee te stoppen. Door deze beslissing te nemen stelt hij zijn chrysantenkwekerij voor de komende periode veilig. Wel zal hij afscheid moeten nemen van vijftig man personeel.

Voor de orchideeën wordt de komende tijd gezocht naar een alternatief. Volgesn Van Geel betekent het stoppen met deze tak ook perspectief voor de toekomst. "We hebben zestig procent van het gas dat we daarvoor nodig hebben goedkoop ingekocht een paar jaar geleden. We hoeven nu niet meer voor veertig procent duur gas bij te kopen", legt Van Geel uit aan RTV Drenthe. "En we kunnen het andere gas duurder doorverkopen." 

Van Geel heeft de laatste jaren nieuwe moderne kassen gebouwd met alles erop en eraan. Hiervoor gaat hij op zoek naar nieuwe ideeën, teelten en producten. "We kunnen alles telen, maar moeten natuurlijk wel kijken waar markt voor is."
 

 


Redactie Floranews | 10-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS