Neem me mee en ik zal het begrijpen #blog
 Ik zat vanavond naar het nieuws te kijken. Johan Remkes was aan het woord als adviseur van het kabinet. Zijn adviezen waren soms concreet en soms minder concreet. Toen kwam een varkenshouder aan het woord. Hij leek sinds de adviezen van Remkes meer begrip en idee te hebben. Dan ga je nadenken waar dat aan ligt. Ons kabinet dat stellig vasthoudt aan haar woorden en andere zaken en aan de andere kant de agrariërs die ook stellig bleven in hun woorden.
Kom je dan verder? Nee! Wat Remkes deed was een boodschap misschien anders brengen, andere woorden gebruiken en soms ook even kritisch zijn en er kwam een gevoel. Hij nam iedereen eigenlijk wel mee in zijn verhaal. Wat doen de marketeers en communicatiespecialisten onder ons, nemen jullie ons mee in jullie verhaal
Experience marketing
Onlangs was er een sierteelt marketing event vanuit NIMA. De marketeers uit de sierteelt waren uitgenodigd om te luisteren en inspiratie op te doen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er jammer genoeg niet bij kon zijn. Maar als ik het verslag lees heb ik zeker wat gemist.
Zelf werd ik nogal geraakt en ben ik meer gaan nadenken over het verhaal van Hans Blokzijl. Een van zijn uitspraken was “neem mij mee en ik zal het begrijpen” Hele mooie woorden als je ze zo leest. En er zit heel veel in. Nemen wij de klanten wel echt mee in het verhaal? Durven we dat? Zijn we bang te veel te moeten vertellen om meer begrip en idee te krijgen?
Ik spreek uit eigen ervaring dat deze uitspraak veel kan betekenen. Voor een opdrachtgever heb ik vrij veel in tuincentra gestaan. Dan stond ik bij de verpakte potgrond. Eigenlijk kan je niets laten zien of voelen dus je moet iets vertellen en het de consument direct laten ervaren.

Nu durf ik te zeggen dat ik wel wat weet van potgrond door een jarenlange ervaring daar in. Maar dan komt er juist een heel groot gevaar om de hoek kijken. Je wil technisch graag zoveel vertellen. En dan gaat het totaal mis. Want potgrond is voor de klant niet technisch. Eigenlijk is het een noodzakelijk kwaad waar ze niet over willen denken. Het zit in een zak, je stopt het in een pot en het moet dan zijn werk doen.
Tijdens de ervaringen vanuit een tuincentrum merkte ik dat potgrond een hele vreemde belevenis had bij mensen. Ze willen allemaal plezier hebben in hun tuin of van de potten die ze hebben. Als ik daar over begon, hoe mooi het kon worden als ze deze potgrond gingen gebruiken en het ze liet ervaren, voelen en zelf doen, kwam het verhaal dat ik wilde vertellen ineens wel over. Stap in de wereld die ze begrijpen en waar ze graag heen willen en je verhaal, lees content, komt veel beter aan.
Nemen jullie ze mee?
Wat mij dan opvalt is dat we alles zo mooi maken en ons verhaal zo graag willen vertellen. We laten planten zien in de mooiste woonomgevingen en we decoreren prachtige dames en/of heren met de mooiste bloemen. Maar wil de consument dat nou graag zien. Natuurlijk is inspiratie nooit verkeerd, maar vergeten we soms daarmee niet het echte verhaal te vertellen aan de consument. Vergeten we niet ze op hun niveau te laten ervaren wat ze met onze producten kunnen, moeten en mogen doen? Wat komt er bij kijken om die consument echt gelukkig te maken met onze mooie en waardevolle producten.

Ik hoop dat jullie daar eens over na willen denken. Wat willen ze echt van ons weten. En hoe willen ze dat ervaren? Vertellen we dat op een pakkende manier, dan verwacht ik dat we onze klanten, de consument, mee kunnen nemen en daar ons voordeel mee kunnen doen. We leren hun wat, ze nemen het op en doen er hun ding mee en ze komen terug met vele waardevolle opmerkingen. Die opmerkingen kunnen we weer gebruiken voor andere zaken die ze pakkend vinden. Zo wordt het product veel meer een belevenis.
Vertel het verhaal en neem ze mee.
Ernst Jan Bos
Bos Social Business
Bron: www.Floranews.com
|