maandag 6 februari 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling ter ondersteuning energie-intensieve mkb-bedrijven

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling ter ondersteuning energie-intensieve mkb-bedrijven

Het kabinet komt met een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) voor mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog energieverbruik. Dat heeft Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat dinsdag 4 oktober bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. Onder deze bedrijven valt ook de glastuinbouw. De TEK zal ingaan per 1 januari 2023, voor de maanden november end ecember 2022 wordt gekeken naar andere maatregelen om tijdelijk de bedrijfslasten te kunnen verlagen. 

De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging van het lopende jaar en van die in 2023. Het energie-intensief mkb krijgt steun ter grootte van een nog nader te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs van hun energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming, het subsidieplafond. Voor kleinere bedrijven en zzp’ers is er het tijdelijke prijsplafond dat ook voor huishoudens geldt, de zogeheten kleinverbruikersregeling.

Adriaansens ziet dat ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid zijn om stappen te zetten met besparen en verduurzamen. "Zij ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening echter soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben." Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden.

Op korte termijn duidelijkheid

Het kabinet verwacht de voorwaarden van de TEK qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. De regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan de daadwerkelijke openstelling duren tot het begin van 2023.

Voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter van 2022/2023 te gaan hebben, is de inzet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen.

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 05-10-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301DutchGreenroof


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS