vrijdag 2 december 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Experience Marketing: Neem me mee en ik zal het begrijpen

Experience Marketing: Neem me mee en ik zal het begrijpen

Donderdag 29 september was Bomencentrum Nederland in Baarn de inspirerende plek voor een grote groep marketeers in de sierteelt. Zij lieten zich onderdompelen in de wereld van de Experience Marketing, die draait om de beleving van een product. De eerste zonnige dag sinds lange tijd zorgde ervoor dat belevenis van Bomencentrum een extra dimensie kreeg. Het moest zo zijn...

Hoe breng je een authentiek verhaal voor een merk naar buiten, hoe creëer je beleving, belevenis en ervaring, kortom een Experience. Deze vragen stonden centraal stonden tijdens het inmiddels zesde Sierteelt Marketing Event, georganiseerd door NIMA Community Foodchain- & Agrimarketing (FAM).

Memorabele ervaring

Na de opening door Cock van Bommel was het woord aan Monique Kemperman en Esther de Waard van Bloemenbureau Holland. Zij lieten aan de hand van een case zien hoe Bloemenbureau Holland een Experience creëert voor haar doelgroep en hen de toegevoegde waarde van planten laat ervaren. In een Houseplant hide-out in Londen konden mensen in 10 minuten ervaren wat ‘plant bathing’ met je kan doen, hoe het je zintuigen kan prikkelen, hoe het tot rust kan brengen. Uit een aantal reacties bleek dat het de bezoekers ook aanzette om zelf gelijk bloemen of planten te gaan kopen voor thuis. De hide-out en de gemaakte video konden volgens BBH rekenen op veel aandacht in de media en op social media. De campagne zorgde niet alleen voor een memorabele ervaring, maar zette ook aan tot delen. Er werd zowel online als offline veel over gesproken.

Beeld: Bloemenbureau Holland

Samen positieve impact maken

Matt van der Poel, partner en Chief eXperience Officer (CXO) van Fresh Forward liet de sierteelt marketeers, aan de hand van verschillende voorbeelden, zien dat Experience Marketing vooral draait op het samen positieve impact maken. Volgens Van der Poel zitten we in het Progression of Economic Value model van Pine en Gilmore inmiddels niet meer alleen in de Experience, maar zijn we al terecht gekomen in de Transformatie. Hierbij is het belangrijk samen impact te maken op niet alleen je business, maar ook op sociaal en ecologisch vlak, de zogeheten ‘impact sweetspot’. Om impact te maken met Experience marketing is het volgens Van der Poel belangrijk helder te krijgen waar je echt in gelooft, wie je echt bent en mensen aan te zetten tot positieve verandering. Ook is het belangrijk dat je uitdagingen aan durft te gaan en lef hebt. En om niet alleen verhalen te vertellen, maar vooral te doen wat je vertelt. Dus niet alleen storytelling, maar vooral storydoing.

‘Neem me mee en ik zal het begrijpen’

Een mooi voorbeeld hiervan is het Bomencentrum zelf. Een enthousiaste Hans Blokzijl vertelde, zonder microfoon, waarom hij blij is eindelijk marketeers uit de groene sector in zijn bomencentrum te mogen ontvangen. De uitspraak van Confucius, waar ook Matt van der Poel mee begon, ‘neem me mee en ik zal het begrijpen’, is een belangrijke voor Blokzijl. Hij is zelf boomkweker en heeft het Bomencentrum aangelegd om (potentiële) klanten zelf te laten zien waarom een boom ergens wel of niet geschikt voor is. Niet met berichtjes of plaatjes. Hij nodigt iedereen die interesse toont in zijn bomen uit op het Bomencentrum om zelf te komen kijken, voelen, ruiken. Enthousiast vertelt hij over het terrein van 50.000 vierkante meter met 2 duurzame gebouwen en volop inspiratie op gebied van bomen, planten én duurzaamheid. Hij maakt in de gebouwen gebruik van vier renteproducten van de aarde: zon, wind, water en bomen. De twee gebouwen op het terrein worden verhuurd voor allerlei zakelijke bijeenkomsten.

Klanten als vrienden behandelen

Raymond Klompsma, bekend van onder andere www.sprs.me, vroeg zich hardop af wat er zou gebeuren als je klanten als vrienden zou behandelen. De enthousiaste, in Friesland wonende Groninger, met accent en een slis, stelt een aantal vragen die tot denken aanzetten. Vertrouw jij je klanten? Hoe vaak spreek jij je klant? Hoe noem jij je klant? En niet te vergeten: Hoe goed ken je je klant? en Hoe attent ben jij voor je klanten? Als je klanten als vrienden zou gaan behandelen wordt alles leuker, stelt Klompsma. Blije klanten zijn de motor van je bedrijf. En ook zij zijn mensen, die ervaringen verzamelen en herinneringen maken. Behandel ze dan ook zo. ‘Geef ze je jouw vertrouwen en je krijgt er hun vertrouwen voor terug.’

Tussen de sprekers door werd in kleinere groepen met elkaar gepraat over de manier waarop Experience Marketing toegepast kan worden in de sierteelt. In het eigen bedrijf en verder in de keten. Ook werd gesproken over de behoefte aan verdere verdiepingsworkshops over dit Experience Marketing.

Het Sierteelt Marketing Event werd afgesloten met de gelegenheid tot netwerken tijdens een stamppotbuffet. Ook werd voor de liefhebbers nog een rondleiding gegeven door de enthousiaste Hans Blokzijl.

Sierteelt Marketing Event 2023

De zesde editie van het Sierteelt Marketing Event werd georganiseerd door Caroline Nederpelt, Ronald van Schie en Cock van Bommel van NIMA-community Foodchain & Agrimarketing. Het event is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Bloemenbureau Holland.

Ook in 2023 worden twee Sierteelt Marketing Events georganiseerd. Deze vinden plaats op 30 maart 2023 en 28 september 2023 (week 13 en 39).

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 30-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS