zondag 21 juli 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Steunpakket voor glastuinbouw in de maak

Steunpakket voor glastuinbouw in de maak

Volgens Marnix van Rij, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, werkt het kabinet aan een aanvullend steunpakket voor energie-intensief mkb, zoals tuinders. Het pakket moet voor 1 november in werking treden. Glastuinbouw Nederland laat weten blij te zijn met de inzet om snel maatregelen te treffen om deze kritieke sectoren door de energiecrisis te loodsen.

De staatssecretaris kondigde dit zondag 25 september aan in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Hij gaf aan dat minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat aan een pakket werkt om deze energie-intensieve sectoren, die hun hogere kosten vaak niet kunnen doorberekenen, te ondersteunen. 

Staatssecretaris Van Rij erkende dat er voor het grotere mkb, met name energie-intensieve bedrijven, nog onvoldoende compensatiemaatregelen beschikbaar waren. Glastuinbouw Nederland pleit er al langer voor om het Europese steunpakket toe te passen. Een aantal EU-lidstaten benut dit Staatssteunkader al maximaal en ondersteunt hun telers met passende maatregelen voor de stijgende energieprijzen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie op de interne markt, doordat de kostprijzen voor de Nederlandse tuinders fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent.

Naar aanleiding van de aangenomen motie-Hermans/Heerma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen komt het kabinet dan nu toch over de brug. Deze coalitiemotie stuurt aan op een regeling om de vaste energielasten in het energie-intensieve mkb toereikend te compenseren. Glastuinbouw Nederland benadrukt dat goede uitvoering van het steunpakket cruciaal is voor het succes. De sector werkt daarom mee aan de uitvoering van dit pakket voor een toekomstbestendige en duurzame tuinbouw in Nederland: ons toekomstig concurrentievermogen hangt daar van af.

Correctieregeling SDE++

Glastuinbouw Nederland onderzoekt met minister Jetten voor Klimaat en Energie de mogelijkheden om op korte termijn een correctieregeling in de SDE++ door te voeren. Deze correctieregeling kan duurzame warmteprojecten in de sector en maatschappij weer uit het slop halen. Daarnaast blijft Glastuinbouw Nederland samen met de banken bij interim-landbouwminister Schouten (CU) inzetten op een uitbreiding van het borgstellingskrediet.

 


Redactie Floranews | 27-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS