vrijdag 2 december 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

NVWA onderzoekt illegaal gebruik gewasbeschermingsmiddel bij orchideeŽnkweker

NVWA onderzoekt illegaal gebruik gewasbeschermingsmiddel bij orchideeŽnkweker

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onlangs binnen een strafrechtelijk onderzoek een doorzoeking uitgevoerd bij een orchideeënkweker. De kweker wordt verdacht van het illegaal gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Vydate. Lees verder...

Volgens de NVWA doet de kweker dit vermoedelijk om er voor te zorgen dat zijn orchideeën minder door parasieten worden aangetast en daardoor sneller en beter groeien. De NVWA laat weten dat het middel aangetroofen is bij de doorzoeking en dat er aanwijzingen gevonden zijn dat het inderdaad op illegale wijze wordt gebruikt. Ook zijn er volgens de NVWA gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen en in beslag genomen die niet in Nederland zijn toegelaten. 

Foto: NVWA

Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is betrokken bij het onderzoek. De NLA controleert in hoeverre de medewerkers van de kweker gevaar lopen door het vermoedelijk onjuist gebruik van het middel. Bij de doorzoeking heeft de NLA geconstateerd dat personeel van de teler persoonlijke beschermingsmiddelen verkeerd gebruikt. Ook bleken de gewasbeschermingsmiddelen op ondeugdelijke wijze opgeslagen te zijn en ontbraken keuringen op machines.

Het middel Vydate is in Nederland toegelaten als insecticide en nematicide. Wanneer het middel wordt gebruikt, moet een teler zich aan het wettelijk gebruiksvoorschrift houden. Daarin staat bijvoorbeeld hoe, hoe vaak en in welke hoeveelheid een middel gebruikt mag worden. Dat zorgt ervoor dat de middelen zo goed mogelijk werken, dat ze veilig gebruikt kunnen worden en dat ze het milieu zo min mogelijk belasten.

 


26-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS