vrijdag 2 december 2022
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Koppert Cress wint Plantum Duurzaamheidsprijs voor innovatieve energiebesparing

Koppert Cress wint Plantum Duurzaamheidsprijs voor innovatieve energiebesparing

Koppert Cress heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs voor innovatieve energiebesparing gewonnen. De in Monster gevestigde teler van kiemplantjes deelde als inzending voor de Duurzaamheidsprijs hun ervaringen met aquathermie voor perkplantenteelt. De duurzaamheidstrofee werd tijdens de ALV op 22 september uitgereikt door Jan Bom. De andere twee genomineerden waren Dümmen Orange met Intrinsa TM en Vitalis Biologische Zaden B.V. met Strokenteelt.

Aquathermie staat voor het oogsten van warmte uit oppervlaktewater, voor later gebruik. Koppert Cress gebruikt daarvoor de noodkoeling voor de watergekoelde led-belichtingsarmaturen. De warmte die zo van mei tot augustus wordt gewonnen helpt het gasverbruik in de winter terug te dringen. Het bedrijf bespaart hiermee 10 tot 15 procent op de jaarlijkse kosten voor warmte.

Na een eerste experimentele fase werd een business case uitgewerkt, die uitwees dat de investering voor toepassing van aquathermie nihil was en dat ook het onderhoud geen significante kosten opleverde. Ook draagt deze bij aan de doelstellingen van het bedrijf om de CO₂-footprint te reduceren en niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn.
In de inzending deelde Koppert Cress een voorbeeld van toepassing van aquathermie voor perkplantenteelt, in een fictief bedrijf met 20.000 vierkante meter met een gasbehoefte van 10 m³ per veirkante meter. Op basis van de hoeveelheid warmte die dit bedrijf van mei tot en met augustus kon oogsten, was aannemelijk dat het volledige bedrijf via aquathermie kon worden verwarmd.

De onafhankelijke jury oordeelde dat de toepassing van aquathermie zowel voor het Klimaatakkoord als voor het imago van de glastuinbouw van groot belang is. Ook economisch doet deze ertoe, want bij een lage gasprijs (van € 0,45) verdient de investering zich al terug. De jury realiseert zich dat deze techniek hoewel niet voor alle, wel voor veel glastuinbouwbedrijven toepasbaar zal zijn. Koppert Cress krijgt de prijs niet alleen vanwege het initiatief en de aangetoonde concrete resultaten, maar ook omdat het bedrijf deze kennis deelt zonder enig commercieel belang. 


Redactie Floranews | 23-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS