vrijdag 2 december 2022
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Botanische tulp Bloembol van het jaar

Botanische tulp Bloembol van het jaar

De botanische tulp is Bloembol van het jaar. Botanische tulpen zijn kleine, fijne tulpen, waardoor ze ook wel dwergtulpen worden genoemd. Naast hun korte lengte zijn ze te herkennen aan de stervormige bloemen. Een ander verschil met ‘gewone’ tulpen is dat de bollen zich onder de grond vermeerderen. Dit betekent dat ze steeds nieuwe bolletjes aanmaken, waardoor je ieder jaar opnieuw van de bloei kunt genieten. Veel botanische tulpen zijn echte koplopers, omdat ze ontzettend vroeg bloeien. Wist je dat ze op het eiland Kreta vrij in de natuur groeien?

Een van de bekendste botanische tulpen: de Tulipa turkestanica - foto iBulb

In het vroege voorjaar zijn er weinig bloemen beschikbaar voor insecten, terwijl ze broodnodig zijn om bijen en vlinders van eten te voorzien. Omdat een groot deel botanische tulpen vroeg bloeit en relatief veel stuifmeel en nectar produceren, dat ook nog eens goed bereikbaar is voor insecten, brengen ze een enorme meerwaarde voor de biodiversiteit in de tuin. De aantrekkingskracht van botanische tulpen op deze kleine, maar o zo belangrijke insecten, is groot. Ze zullen er van smullen!

De beste planttijd voor botanische tulpen is het najaar, indien het niet vriest. Het zijn sterke bloemen die goed tegen weer en wind kunnen. De tulpen stralen op allerlei plekjes in de tuin, maar ook in bloembakken en rotstuintjes. Het belangrijkste is dat ze zonlicht krijgen. Plant de bollen met de punt omhoog. Bloembollen plant je ongeveer driemaal de bolhoogte. Maar omdat botanische tulpen vermeerderen, mogen ze iets dieper geplant worden. Laat het blad vanzelf afsterven, zodat de bol reserves opslaat voor volgend jaar.

Botanische tulpen zijn in alle kleuren verkrijgbaar, behalve in het blauw. Tulipa turkestanica en Tulipa tarda zijn het bekendst met hun (crème)witte bloemen. Tulipa ‘Lilac Wonder’ en Tulipa ‘Lady Jane’ hebben allebei pastelkleurige bloemen. Voor liefhebbers van rode en gele tulpen zijn Tulipa ‘Toronto’ en Tulipa sylvestris echte aanraders. Ga je voor bijzonder? Kies dan voor de rood-witte Tulipa ‘Pinocchio’ met prachtige rood-witte bloemblaadjes of Tulipa acuminata met sierlijke smalle bloemblaadjes.


Redactie Floranews | 23-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS