maandag 6 februari 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Blijf in gesprek #blog

Blijf in gesprek #blog

Sommige ondernemers staan voor een moeilijke beslissing. “Neem ik het risico om met deze hoge energieprijzen deze winter door te gaan? Ga ik koud of kan ik maar beter helemaal stoppen?” Iedereen maakt een prognose, maar op papier is het makkelijker dan in werkelijkheid. Het bedrijf dat je in jaren of zelfs generaties opgebouwd hebt, zie je door je vingers glippen. Natuurlijk wil je liever geen afscheid nemen van personeel, of dit nu tijdelijk is of definitief.

Door plotselinge grote veranderingen, komen er waarschijnlijk emoties los, zowel bij ondernemers als bij het personeel. Het is belangrijk om deze emoties met elkaar te delen en hier de tijd voor te nemen.

Laat het personeel vooral meedenken over mogelijke scenario’s. Misschien weten ze zelf wel een adresje waar ze tijdelijk kunnen werken of hebben ze andere plannen voor de invulling van de periode: bijvoorbeeld een verbouwing thuis of het volgen van een opleiding.

Het belangrijkste is om tijdig met elkaar het gesprek aan te gaan. Door alle onrust in de markt verwachten werknemers ook wel een gesprek. We moeten voorkomen dat werknemers zelf geen perspectief meer zien en ongemotiveerd en onrustig raken.

Horeca effect

Uiteraard zijn er ook zorgen over de inzet van flexwerkers. Als ik in maart weer ga opstarten, komen ze dan wel terug? Het horeca effect wordt vaak als voorbeeld genoemd.

Dit is een complex probleem, want hier raak je de kern van wat ‘flex’ betekent. De uitzendbureaus zullen uiteraard hun best doen deze mensen weer in te zetten in andere sectoren. Het maken van afspraken over het terugkomen van deze werknemers is lastig. Het hangt ook af van de relatie die je hebt met het uitzendbureau.

Net als voor de groep vaste werknemers is er een belangrijke vraag; Zijn de mensen tevreden die bij jou werken? Zijn ze betrokken? Is er persoonlijke aandacht? Ook als ze weggaan kan je ze betrokken houden, bijvoorbeeld door ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Als je al een (taal)training aanbiedt: ga hier dan gewoon mee door! Voor deze groep werknemers geldt ook: hoe kijken ze er zelf tegen aan? Sommigen vinden het misschien ook wel prettig om tijdelijk terug naar huis te gaan.

Kortom, er zijn vele afwegingen en iedere situatie is uniek. We kunnen en willen je graag helpen, dus neem eens contact op, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de minst slechte oplossing.

Dit blog is geschreven door Anneke Postma, Adviseur Opleiding en Ontwikkeling bij Kasgroeit. Sta je voor personele uitdagingen als gevolg van de energiecrisis? Heb je vragen over je personeelsplanning of de impact op jouw personeel en wil je sparren hoe hier mee om te gaan? De Adviseurs van Kasgroeit helpen je graag verder en kijken samen met jou naar passende oplossingen met een goede aanpak.

Bron: www.Floranews.com
19-09-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS