zaterdag 2 december 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Brabantse boomkweker door College van Beroep in gelijk gesteld

Brabantse boomkweker door College van Beroep in gelijk gesteld

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft ten onrechte de coronasteun aan een Brabantse boomkweker ingetrokken die aanvankelijk was toegezegd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald in de zaak die de ondernemer aanspande.

De boomkweker had de subsidie gekregen aan de hand van zijn eigen opgave van zijn omzetverlies door de coronamaatregelen. Ook kreeg hij een voorschot uitbetaald. Toen vervolgens bleek dat zijn omzetgegevens niet voldeden aan de wettelijke eisen meende de minister dat hij toch geen recht had op de subsidie. Het betaalde voorschot vam 44.000 euro werd teruggevorderd.

De rechter oordeelt echter dat de boomkweker onevenredig benadeeld is. Er zijn bijzondere omstandigheden. De boomkweker is zijn bedrijf 10 jaar geleden begonnen na een ongeval, waarbij hij hersenletsel opliep. Zijn kwekerij is ingericht naar wat hij nog aan werk kan doen met zijn handicap. Hij zou juist in het voorjaar van 2020 ruim de helft van de geteelde planten aan afnemers leveren. De opkweek vergt 7 tot 10 jaar werk in. Door de coronamaatregelen viel de vraag weg en moesten de planten vernietigd worden. In plaats van bijna 200.000 euro aan omzet leverde de oogst hem maar 1.100 euro op.

De uitspraak van de rechter betekent dat de kweker recht houdt op de steun van 77.000 euro en dat hij het voorschot van bijna 44.000 euro niet hoeft terug te betalen.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven


Redactie Floranews | 25-08-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS