zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add FN TOP logo

Rabobank: Stemming glastuinbouw zorgwekkend, maar niet dramatisch

Rabobank: Stemming glastuinbouw zorgwekkend, maar niet dramatisch

Volgens Rabobank is de stemming in de tuinbouw op dit moment zorgwekkend, maar niet dramatisch. Het belooft volgens de bank een spannende winter te worden, maar daarbij stelt het ook dat de crisis in de sector ook wat op kan leveren. Zo wordt er bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in duurzaamheid.

De prijzen voor aardgas, olie en elektriciteit zijn nog steeds hoog. De oorlog in Oekraïne, de Russische aardgaslevering en de logistieke situatie geven veel onzekerheid. Voor glastuinders aanleiding om verschillende scenario’s voor komende winter op te stellen. De maatregelen van de overheid, de onzekerheid over prijzen van de producten en het personeelstekort komen daar nog bij.

De bank stelt echter ook dat tuinders bewonderenswaardig creatief zijn in de optimalisering van hun energiehuishouding. Ze besparen energie en halen opbrengsten uit extra elektriciteit. Daarmee wordt een deel van de pijn opgevangen. Volgens de bank lijkt dat in de glasgroententeelt gemiddeld genomen beter te lukken dan in de sierteelt. Glasgroentebedrijven zijn gemiddeld wat groter en hebben vaker meerdere opties om hun energie zo goed mogelijk te managen. Onder andere met teeltverschuivingen, wisselen tussen ketel of warmte-krachtkoppeling, wel of niet belichten, gas- en elektriciteitscontracten en meer.

De gasinkoop is bij velen nog steeds voor een flink deel afgedekt, maar natuurlijk neemt het variabele deel alsmaar toe. Door internationale concurrentie kunnen de gestegen kosten richting afnemers maar voor een deel van de producten en ondernemers worden doorbelast.

bron: Rabobank
 


Redactie Floranews | 23-08-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS