dinsdag 25 juni 2024
FN TOP logo FN TOP add

Plantenziektekundige Johanna Westerdijk vereeuwigd in Utrechtse binnenstad

Plantenziektekundige Johanna Westerdijk vereeuwigd in Utrechtse binnenstad

Vanaf een muur aan de Maliesingel 54 te Utrecht kijkt professor Johanna Westerdijk voortaan de voorbijgangers aan vanuit haar laboratorium. Johanna Westerdijk (1883‐1961) is van grote betekenis geweest voor het onderzoek aan plantenziekten (fytopathologie) én ze was een kleurrijke persoonlijkheid. Bovendien was ze de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

Ruim een eeuw geleden ontdekte Westerdijk dat de beruchte iepziekte (Dutch elm disease) veroorzaakt werd door de schimmel Ophiostoma novo‐ulmi. In haar laboratorium onderzocht ze ook plantenziekten in andere gewassen en ze startte met de aanleg van de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Daarnaast hield ze wel van een feestje op zijn tijd. Bekende uitspraken van haar zijn ‘Werken en feesten vormt schoone geesten’ en ‘Van een saai leven gaat zelfs een schimmel dood’. Als eerbetoon is ze nu vereeuwigd op een muurschildering.

foto: Robert Oosterbroek via KNPV

Tot op de dag van vandaag wordt er internationaal vooraanstaand onderzoek aan plantenziekten en duurzame gewasbescherming uitgevoerd. In Nederland gebeurt dit aan de universiteiten van Amsterdam, Wageningen en Utrecht. Plantenbioloog prof. dr. Corné Pieterse van UU ontving hiervoor in juni 2022 de Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Schimmelonderzoek is van groot maatschappelijk belang: niet alleen voor gewasbescherming en voedselvoorziening, maar ook voor medische toepassingen en voor circulaire innovatie.

De muurschildering is gemaakt door het schilderscollectief De Strakke Hand, dat al eerder Utrechtse wetenschappers op muren in de binnenstad vereeuwigde. Zij brachten Westerdijk in beeld in haar laboratorium tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door iepenbladeren. De muurschildering is een initiatief van SPORE, waarin Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman samenwerken om historische vrouwen bekend te maken bij een breder publiek. SPORE werkte samen met het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute en werd gesteund door bijdragen van de universiteiten van Utrecht (UU), Amsterdam (UvA) en Wageningen (WUR), Utrechts Universiteitsfonds, KNAW, Stichting Willie Commelin Scholten, Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) en Nederlandse Mycologische Vereniging.

De KNPV is de oudste plantenziektekundige vereniging ter wereld en bestaat al 130 jaar. Zij verenigt een diverse groep personen die werken of studie verrichten binnen dit veelzijdige vakgebied of daarin belangstellend zijn. Zij kent ruim 600 leden en bevordert samenwerking en uitwisseling van kennis binnen de vereniging én erbuiten. Binnen de KNPV is dan ook veel kennis én ervaring voorhanden over ziekten en plagen van planten en het voorkomen en bestrijden ervan.


16-08-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS