woensdag 27 september 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Wat is jullie verhaal? #blog

Wat is jullie verhaal? #blog

Het is nu echt even komkommertijd, zoals ze dat zo mooi noemen. Maar hebben we dan helemaal niets te vertellen. Zien we dan helemaal geen nieuws? Het nieuws gaat eigenlijk gewoon door. We zien nog steeds op verschillende websites nieuwsberichten naar voren komen. Persoonlijk nieuws, productnieuws, teeltnieuws en noem maar op. Wat mij vaak opvalt, is dat het dan vaak om een eenmalig nieuwtje gaat. Er zit misschien best een verhaallijn aan vast, maar ik lees het bericht als een nieuwtje. Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben, is jullie verhaal daar achter. Wat zijn de gedachtes geweest, wat heeft er gespeeld? Wie is er bij betrokken en waarom is dit alles zo. Wat is jullie werkelijke verhaal achter het nieuws.

Verhalen leven en laten je luisteren

Kennen jullie nog die docent op de basisschool die fantastisch kon vertellen? Die je door een bepaalde verhaallijn mee wist te slepen in gebeurtenissen uit de geschiedenis. Of die rekenen aan de hand van verhalen zeer goed kon uitleggen.
Natuurlijk kennen we die nog. We weten de naam van de betreffende leraar. We weten nog grote delen van het verhaal. En we kunnen het bijna nog navertellen. Misschien een beetje voorbarige conclusie maar goed vertelde verhalen blijven echt lang hangen in onze hersenen.

Waarom doen we er dan toch zo weinig mee? Willen we het te snel en direct verkoopbaar maken. Willen we onszelf weer op de borst kloppen? Mag het niet van de afdeling marketing of zegt verkoop er toch niets aan te hebben? Veel tegenwerpingen om een goed verhaal, of zelfs een verhaallijn te vertellen.

Best vreemd als we weten dat goede en pakkende verhalen, veelal vanuit een menselijk perspectief, blijven hangen bij de luisteraars/lezers. Waarom doen we dan toch zo weinig mee? Waarom willen we het liefst in één verhaal alles vertellen? Kunnen we er niet een pakkende lijn van verhalen van maken. Ik zou zeggen neem je lezers eens mee in het verhaal achter jullie product. Wat komt er allemaal bij kijken om het te maken. Neem ze mee in een avontuur op zoek naar nieuwe producten. Neem ze mee in een lijn van verhalen die raken en waardoor ze er steeds meer van willen weten.

Hoe pak je dat aan?

Denk nou niet gelijk ‘dat is niet op ons product en/of bedrijf van toepassing!’ Bedenk eerst eens wat je klantgroep graag zou willen weten. Welk nieuws over een product of over jullie bedrijf trok extra aandacht? Waren het de introducties van nieuwigheden? Waren het persoonlijke verhalen van het personeel? Waren het ontwikkelingen in de markt of in het bedrijf? Probeer eens te achterhalen wat je klant/doelgroep echt interesseert.

Als je iets gevonden hebt, bedenk dan een verhaallijn. Ik heb zelf wat ervaring in de potgrondwereld en vermeerderaarswereld. Verhalen bedenken hoeft niet zo moeilijk te zijn. In de potgrond staan nieuwe producten sterk in de belangstelling. Het arsenaal grondstoffen wordt steeds uitgebreider. Hoe gaat een bedrijf daar mee om? Welke stappen zijn er allemaal geweest om die nieuwe grondstof binnen het bedrijf en haar producten toe te passen.
Bij een vermeerderaar kan gedacht worden aan een verhaallijn van zaadje tot af te leveren product. Wat gebeurt er dan allemaal en waar loopt men tegenaan?
Genoeg opties dus en dat geldt eigenlijk wel voor elk product of dienst.

Zo kan je genoeg verhalen bedenken om iets op een leuke, spannende, soms grappige en persoonlijke manier te vertellen. En vooral dat laatste maakt een verhaal. Niet doorspekt met commercie maar vanuit een persoonlijke blik verteld. Denk maar terug aan die leraar, die deed dat ook. Die maakte een verhaal vanuit een persoon of maakte het persoonlijk.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
04-08-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS