donderdag 28 september 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Europees geld voor tuinbouwsector om nadelen Brexit op te vangen

Europees geld voor tuinbouwsector om nadelen Brexit op te vangen

Tuinbouwbedrijven en exporteurs die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) Groot-Brittannië komen in aanmerking voor financiële steun vanuit Europa. Die maatregel heeft het ministerie van Economische Zaken genomen nadat het onderzocht heeft welke sectoren bovengemiddeld hard geraakt zijn door de Brexit. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de tuinbouw en de akkerbouw de meeste schade hebben opgelopen door de Brexit.

Het geld is afkomstig van een steunregeling van de Europese Unie en wordt uitgekeerd via de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Nederland krijgt in totaal 889 miljoen euro van de EU om de schade als gevolg van Brexit te beperken. Hiervan is 500 miljoen euro bestemd voor het bedrijfsleven en is vervolgens 32 miljoen euro gereserveerd voor de land- en tuinbouw.  De steunregeling blijkt tot dusver binnen de tuinbouwsector niet of amper bekend te zijn. Kwekers en exporteurs die gebruik willen maken van het nieuwe steunprogramma, moeten kunnen aantonen dat ze voor 31 januari 2020 zaken deden met het Verenigd Koninkrijk en door de Brexit zakelijk zijn benadeeld. De BAR loopt tot eind 2023.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aan de hand van het onderzoek een verdeelsleutel gemaakt. De steunregeling is in het leven geroepen nadat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte. De regeling geldt voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door de Brexit. Veel bedrijven raakten omzet kwijt of hebben last van handelsbelemmeringen door onder meer extra douanecontroles.

Redactie Floranews | 22-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS