maandag 6 februari 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

De 5 vragen aan… Leo de Koning

De 5 vragen aan… Leo de Koning

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Leo de Koning, ik ben 56 jaar jong en heb 55 jaar in Nootdorp gewoond. Verleden jaar zijn we verhuisd naar Delfgauw, naar de kwekerij van mijn voormalige werkgever Sjaak van de Burg. Deze hebben wij overgenomen nadat hij in januari 2021 overleden is. Na 30 jaar als zijn rechterhand gewerkt te hebben, had ik de kans om de kwekerij voort te zetten.

Ik ben mijn hele leven al werkzaam in de planten en wil ook niets anders. Daarom had ik eigenlijk ook geen andere keuze. Het was het levenswerk van Sjaak en ook een beetje van mij. Het is heel mooi dat ik het nu voort kan zetten. Er verdwijnen al genoeg specialistische kleine kwekers, waardoor ook sommige producten niet meer geteeld worden. Dat is eigenlijk gewoon zonde. Wij hebben altijd veel kleine partijen met grote solitaire planten geteeld. Meestal voor de interieurbeplanting of andere mooie projecten. Dat wil ik graag proberen voort te zetten.

30 jaar lang reed ik de producten zelf naar de veilingen. Nu ik het bedrijf overgenomen heb zit dat er helaas voorlopig niet meer in. Dat mis ik wel. Het contact met de klanten op de veiling en ‘ff’ snel een probleem oplossen als je toch in de buurt zit. Dat is nu wat omslachtiger, maar ik heb inmiddels versterking van mijn neef Tim. Hij ziet het ook wel zitten tussen de planten op de kwekerij. Dus wie weet ga ik zelf volgend jaar weer mijn rondjes rijden op de vrachtwagen.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Je probeert voor elke klant de specifieke plant te vinden die ze nodig hebben. Dat lukt ook in 90 procent van de gevallen. Doordat wij zo’n groot sortiment in grote groene planten hebben tussen de 1m en 4m hoog kunnen we altijd een antwoord geven of een goed alternatief aanbieden. Dat maakt het leuk!
Als je teelt wat je zelf mooi vindt, verkoopt het ook een stuk makkelijker. Van bananen met een tros en Papaja met vruchten tot grote Monstera met vruchten erin. Het kan allemaal. Ook hebben we verschillende soorten Alocasia van 150 cm hoog tot en met 3 meter hoog. Er is dus voor iedereen wel een mooie plant te vinden. En als we het niet hebben, wil ik het ook nog weleens opzoeken en dan bij ons uit laten groeien als de klant daar de tijd voor heeft.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

De oorlog, de gasprijs maar vooral ook hoe er met de boeren wordt omgegaan. Het wordt op deze manier onmogelijk gemaakt om nog een agrarisch bedrijf te runnen. Dat is erg jammer! Er zijn onderhand zoveel regels waar je je aan moet voldoen. De uitvoering ervan kost zoveel tijd dat je niet eens meer aan werken toekomt. De liefde voor deze sector wordt op een vervelende manier de das omgedaan. Terwijl de boeren en de tuinders er al jaren alles aan doen om zich aan elk regeltje te houden. Het houdt een keer op. Ik hoop oprecht dat er voor al deze problemen snel een oplossing komt.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Das een goeie. Misschien eens die vingertjes naar beneden duwen van degene die altijd naar anderen lopen te wijzen. Een beetje meer respect voor elkaar en samen de problemen oplossen in plaats van alleen maar zeggen hoe het niet moet! Schouders eronder. Ik heb altijd geleerd dat je met samen elk probleem aan kan. Dus ja, een beetje meer naar elkaar luisteren zou een goeie start zijn.

Wat ga je dit weekend doen?

Niet zoveel hoop ik. Vakantie zit er nog niet in. Dus een beetje rond het huis genieten. Misschien een stukje wandelen langs het strand en daarna lekker de BBQ aan met een koud biertje erbij. Dat mag wel weer na zo’n warme week.

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 22-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301DutchGreenroof

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS