maandag 6 februari 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Veel Oekra´ense vluchtelingen vinden werk bij Royal FloraHolland

Veel Oekra´ense vluchtelingen vinden werk bij Royal FloraHolland

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme stroom aan vluchtelingen op gang gebracht. Nederland is een van de landen die veel Oekraïense vluchtelingen opvangt. Een deel van hen heeft inmiddels via vaste uitzendpartners de weg naar de werkvloer van Royal FloraHolland gevonden.

Al in april zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen gestart bij de veiling, waar zij aangestuurd worden in de eigen taal. Op die manier hoopt Royal FloraHolland meer Oekraïners aan werk te kunnen helpen. Via de uitzendpartners werken er momenteel 46 vluchtelingen. Dit aantal is groeiend. Alleen al in Naaldwijk komen daar wekelijks acht nieuwe Oekraïense uitzendkrachten bij. Ook in Aalsmeer zijn inmiddels Oekraïense vluchtelingen aan de slag.

“De eerste ervaringen zijn zeer positief. Het is een betrouwbare, gemotiveerde, leergierige en hardwerkende groep. Door de uitstekende samenwerking met de planners en met uitzendbureau Tempo-Team loopt het heel goed”, aldus Jerry Kuper, teammanager Logistiek. 

De groep wordt in het Russisch aangestuurd, de taal die ze onderling ook spreken. Geert-Jan van Schaik, teammanager Logistiek in Naaldwijk woonde en studeerde een tijd in Rusland. Zijn kennis van het Russisch komt nu goed van pas. Zijn steun en toeverlaat en de drijvende kracht achter het team is Sonata Zukauskiene uit Litouwen, die naast Litouws ook vloeiend Pools, Russisch en Nederlands spreekt. Zij is vier jaar geleden bij de veiling gestart als orderpicker. Inmiddels werkt ze bij Distributie Snijbloemen. Om goed te kunnen werken, houdt het team wekelijks een weekstart in het Russisch. De verkeers- en rijregels en andere instructies zijn in het Russisch beschikbaar.

Cultuurverschillen

Bij het aansturen van Oekraïners merk je wel culturele verschillen. Geert-Jan: “Oekraïners praten niet over leed. Ze geloven dat je meer leed aantrekt door erover te praten. We praten hier dus niet over de oorlog. Mensen zijn ook gewend om op hun woorden te letten. En al sta je nog op een goede voet, wat zij persoonlijk vinden van de oorlog krijg je er niet uit. Oekraïners gebruiken geen overbodige woorden in hun spreektaal. Vertaal je hun taal letterlijk naar het Nederlands dan zeggen ze gerust ‘Kom hier!’, terwijl wij vragen “Kun je even hier komen?” Dat is dus geen onbeleefdheid. Daarnaast zijn ze gewend ‘u’ te zeggen, staan ze op voor ouderen in het openbaar vervoer en zijn ze rustiger dan Nederlanders.”

 

Aanpakken en leiding geven

De zussen Amalia Korytna en Anaït Azatian werken sinds april via Olympia Uitzendburo bij het team en geven inmiddels instructie aan nieuwe collega’s uit Oekraïne. “Het is goed werken hier”, vindt Anaït. Amalia: “Ik heb wel een voorkeur voor het orderpicken. Dat vind ik leuker dan het werk bij de dozenpool. Er is meer energie, meer onderlinge communicatie en je werkt met meer collega’s.” In hun thuisland waren ze chef in een banketbakkerij, ieder in een eigen filiaal. Ze weten van aanpakken en zijn gewend om leiding te geven. 

 

bron: Royal FloraHolland

 


20-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301GroenDirekt


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS