vrijdag 1 december 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

ABN AMRO verwacht meer stoppende boeren en tuinders

ABN AMRO verwacht meer stoppende boeren en tuinders

Bedrijven in de land- en tuinbouw zijn erg gevoelig voor hogere energie- en grondstofprijzen. ABN AMRO verwacht dat met name glastuinders en varkenshouders een uitdagend jaar tegemoet gaan. Ook verwachten de analisten van de bank dat er meer boeren en tuinders met het bedrijf zullen stoppen.

De hogere gas- en elektriciteitsprijzen hebben grote gevolgen voor de glastuinbouw. Uit onderzoek van Glastuinbouw Nederland blijkt dat 40 procent van de bedrijven door de hoge gasprijs in problemen kunnen komen. Circa de helft van de bedrijven heeft de energieprijzen voor minder dan 50 procent voor een langere periode vastgezet. Dit zijn bedrijven die potentieel in problemen kunnen komen als zij de hogere kosten niet vergoed kunnen krijgen in hun afzetprijzen of beperkte mogelijkheden hebben om energie te besparen.

ABN AMRO hoofdkantoor Amsterdam - foto ABN AMRO

Voor glasgroentetelers is de impact van hogere energieprijzen groter dan voor sierteeltbedrijven, omdat energie een grotere kostenpost vormt voor glasgroentebedrijven. Daarentegen zullen glasgroentebedrijven minder last hebben van een verschuiving in consumentenbestedingen, waar juist sierteeltbedrijven wel sneller pijn van kunnen ondervinden. Niet alleen in Nederland, maar ook in belangrijke afzetlanden van de sierteeltsector neemt de koopkracht af.

Andere landbouwsectoren hebben te maken met hogere kosten voor veevoer of kunstmest. Zo is veevoer circa 40 procent duurder geworden en zijn de prijzen van kunstmest meer dan verdubbeld. De vraag is of de prijzen van de agrarische producten voldoende stijgen om de hogere kosten te compenseren. Dit lijkt vooralsnog voor veel sectoren wel te lukken. Het meeste risico loopt de varkenshouderij, menen analisten van ABN AMRO.

ABN AMRO verwacht een stijging van het aantal boeren en tuinders dat het bedrijf beëindigt in de komende jaren. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aantal stoppers in 9 jaar tijd niet zo hoog. In een onderzoek van ZLTO in mei van dit jaar geeft circa een derde van de boeren en tuinders in het zuiden van Nederland aan zich zorgen te maken over het voortbestaan van het bedrijf. Binnen de groep tussen de 46 en 55 jaar oud denkt 34% erover om te stoppen. Het onderzoek vond plaats nog voor het kabinet in juni de plannen voor het stikstofbeleid presenteerde.

bron: ABN AMRO


18-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS