zondag 2 oktober 2022
FN TOP logo FN TOP add

Recordexportwaarde bloemen en planten, maar groei stagneert

Recordexportwaarde bloemen en planten, maar groei stagneert

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste helft van 2022 af met een record exportwaarde van 4,1 miljard euro. Dit maakt de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. Deze recordwaarde betekent een plus van 1 procent. De laatste maanden is echter een stagnering te zien.

De export van snijbloemen deed het in de eerste helft van dit jaar beter dan die van planten. De export van bloemen steeg met 3 procent naar 2,5 miljard euro, waar die van planten kromp met eveneens 3 procent naar 1,6 miljard euro.

Volgens Matthijs Mesken, directeur van de VGB, is met name in de export naar landen als Frankrijk en België een krimp te zien. "Handelaren hebben te maken met personeelstekorten en hoge kosten voor transport. Ook nemen de consumentenbestedingen af door de hoge inflatie", aldus Mesken. De oplopende energieprijzen hangen als een donkere wolk boven de sector”, vervolgt hij “De komende tijd brengt veel onzekerheid met zich mee en dat baart ons zorgen”. 


Redactie Floranews | 15-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS