dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Sensoren onderbouwen gevoel van teler

Sensoren onderbouwen gevoel van teler

Bij Anthura staan innovatie en duurzaamheid centraal in het werken en denken. De veredelaar is vooruitstrevend op het gebied van datagedreven telen. Elke dag beter, daar gaat het bij Anthura om. De veredelaar werkt al langere tijd met de sensoren van 30MHz. Dankzij de learnings en de resultaten wordt het arsenaal sensoren steeds verder uitgebreid. Meer sensoren betekent meer data en dat draagt bij aan de verdere optimalisatie van de teelt.

Anthura beschikt over een schat aan specialistische kennis en net als bij veel collega-bedrijven speelt het gevoel van de teler een belangrijke rol. Dankzij het gebruik van sensoren beschikt de verdelaar over een gedegen onderbouwing van dat gevoel. Meten is weten. En dan kan het ook wel eens gebeuren dat een teler zijn gevoel op basis van de meetgegevens een beetje moet bijstellen.

Het bedrijf heeft de nodige ervaring met de PAR-sensor en de PMC van 30MHz. “De sensoren zijn compact en draadloos. Je kunt ze makkelijk plaatsen en door het compacte formaat staan ze niet in de weg. Dit maakt dat de sensoren zeer geschikt zijn om testen mee te doen”, aldus teler Gerben van Vugt. “Het zijn inmiddels onmisbare tools in mijn gereedschapskist als teler.” De meerwaarde van de sensoren zit vooral in het meten van op microniveau. Met bijvoorbeeld de PMC-sensor meet je op plantniveau. Aan de hand van de meetgegevens weet je precies hoe de plant zich voelt.

Alle meetgegevens zijn terug te zien in het 30MHz-dataplatform. “Het is een open platform. Je krijgt veel informatie en inzicht door de combinatie van alle meetgegevens en data. Niet alleen de meetresultaten van de 30MHz-sensoren. Juist de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke weergave van de combinatie van al die gegevens maakt dit dashboard zo waardevol.” Anthura heeft het arsenaal sensoren recentelijk uitgebreid met de Netto Energie Meter. “Deze meter toont nauwkeurig het resultaat van een reeks natuurkundige processen”, aldus Andre Lont van Anthura.

Tijdens een experiment, uitgevoerd door Govert Trouwborst van Plant Lightning in opdracht van de Wageningen University & Research (WUR), bleek onder meer dat de doeken boven het gewas bij hoge instraling warmte vasthouden. De Netto Energie Meter bleek hier een waardevolle aanvulling op de PAR-meter. De Netto Energie Meter geeft de werkelijke waarde exact tot op plantniveau. Deze gedetailleerde informatie kan net dat verschil maken; het kan die informatie geven, die leidt tot een betere plantkwaliteit of tot het besparen van energie. 


Redactie Floranews | 13-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS