Kwekers testen met insectengaas in luchtramen
Op drie chrysantenbedrijven en een gerberabedrijf wordt dit seizoen getest met insectengaas in de luchtramen. Om de ervaringen hiermee voor de praktijk beschikbaar te krijgen, worden de teeltresultaten gemonitord. Van Iperen verzorgt de monitoring op het gebied van gewasbescherming. Ook wordt er gebruik gemaakt van de monitoringscamera’s van PATS. De monitoring van het klimaat wordt uitgevoerd door Delphy en Wageningen University & Research. De klimaatdata van de bedrijven die insectengaas hebben geïnstalleerd wordt daarbij vergeleken met collega-bedrijven in de buurt zonder insectengaas. Tevens kunnen de bedrijven met gaas ook onderling worden vergeleken.
Er is tot nog toe nog geen sprake geweest van langdurig extreem warm weer. De echte testcase voor de bedrijven moet waarschijnlijk nog komen. Extra grote luchtramen installeren doet heel veel, zo is de ervaring al wel. Eén van de chrysantenbedrijven met insectengaas heeft luchtramen 2 bij 1,66 meter per 5.00 meter vakmaat, in plaats van de gebruikelijke afmeting van 2 bij 1,25 meter. Hier blijft het overdag aanzienlijk koeler, bij minimale raamstanden.
De bedrijven met insectengaas hebben ook een hogedruk nevelinstallatie geïnstalleerd. Dit zorgt voor koeling van de kaslucht en voor het verhogen van het vochtgehalte in de lucht. Per m3 bevat lucht met een hoger vochtgehalte meer energie. Daardoor is er dus minder volume luchtuitwisseling nodig om dezelfde energie uit de kas af te voeren.
Door de aanwezigheid van het insectengaas én het gebruik van de nevelinstallaties is de luchtvochtigheid overdag op de bedrijven met insectengaas hoger dan op de bedrijven zonder insectengaas. Overdag telen met een hogere luchtvochtigheid is positief voor de groei. De huidmondjes staan verder open, waardoor beter CO2 kan worden opgenomen en meer fotosynthese mogelijk is. Daarnaast zijn de CO2-verliezen waarschijnlijk kleiner.
bron: Kas als Energiebron
Redactie Floranews | 13-07-22 |
|