vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Wanneer fruitbomen snoeien

Wanneer fruitbomen snoeien

Wat is er leuker dan fruit kunnen eten uit je eigen tuin? Om te zorgen dat een fruitboom goed groeit en ieder jaar weer mooie vruchten geeft, is het van belang om deze op tijd en op de juiste manier te snoeien. Er zijn twee soorten fruitbomen te onderscheiden: pitvruchtbomen en steenfruitbomen. Pitvruchten zijn onder andere appels en peren, steenvruchten zijn onder andere pruimen en kersen. Beide soorten dienen op een ander moment gesnoeid te worden.

Pitvruchtbomen kun je het beste snoeien tussen januari en eind maart. Het is belangrijk dat je niet te vroeg snoeit, omdat de fruitbomen dan nog gevoelig zijn voor schimmelziektes. Deze kunnen de stam en takken aantasten en verspreiden zich voornamelijk met vochtig weer. Snoei de fruitbomen altijd met droog weer en het liefst niet tijdens een vorstperiode.

Steenfruitbomen kun je snoeien van half april tot half september. De algemene regel is dat je de steenvruchtbomen snoeit net na de bloei in april/mei of net na de pluk in juli/augustus. Dan zullen de snoeiwonden namelijk het snelst genezen en loop je minder kans op (schimmel)ziektes. Ook bij deze fruitboomsoort geldt: snoei altijd met droog weer.

Appel- en perenbomen kun je ieder jaar snoeien. Snoei voornamelijk verticale, opgaande scheuten. Indien je horizontale twijgen wilt snoeien, dien je deze nóóit volledig te verwijderen. Snoei de horizontale twijgen maximaal tot de helft.

Kersenbomen zijn gevoelig voor ziektes en dien je zo min mogelijk te snoeien. Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Laat stompjes staan van een paar centimeter om schimmelvorming te voorkomen.

Ook een pruimenboom hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.


Redactie Floranews | 13-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS