donderdag 18 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Landelijk veilen van planten voorlopig uitgesteld door logistieke problemen

Landelijk veilen van planten voorlopig uitgesteld door logistieke problemen

Royal FloraHolland heeft omstreden maatregel om planten landelijk en uitsluitend digitaal te gaan veilen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens de directie van de veiling wordt het uitstel veroorzaakt door logistieke problemen.

"Momenteel hebben we te maken met een groot tekort aan logistiek medewerkers, zowel bij ons als in de sector. Daarnaast hebben we fors meer klokkarren te verwerken dan verwacht. Tevens hebben we nog steeds te maken met uitdagingen in ons logistieke proces. Daarom starten we dit najaar nog niet met Landelijk Veilen planten. Zodra wij een goed beeld hebben wanneer we succesvol kunnen starten met Landelijk Veilen planten bespreken we dit in het begeleidingsteam Landelijk Veilen en de klantenplatforms, om gezamenlijk tot de juiste startdatum te komen."

Het oorspronkelijk plan was om direct na de zomervakantie te beginnen met het landelijke veilen. Hierbij zou het totale aanbod van planten in Aalsmeer en Naaldwijk op dagelijkse basis in één veilschema wordt samengevoegd. De verkoop zou uitsluitend digitaal gaan plaatsvinden.

De veiling zegt nu zorgvuldig en in goed overleg met marktpartijen de stap te willen maken naar Landelijk Veilen planten. Het verwacht ondanks de instroom van veel nieuwe mensen dat er nog tijd nodig is voordat de logistiek weer loopt zoals klanten van de veiling mogen verwachten. Ook wil het eerst zover zijn dat er geen beroep meer gedaan hoeft te worden kantoormedewerkers als piekhulp en moeten er eerst diverse randvoorwaarden zijn ingevuld.

Eén van die randvoorwaarden voor Landelijk Veilen planten is het orderpicken bij planten in zowel Aalsmeer als Naaldwijk. Naar aanleiding van de eerste ervaringen met orderpicken gaan we in overleg met kopers hoe we het schouwen beter kunnen inrichten. Ook bespreken we met hen de gewenste aflevervolgorde in de nieuwe logistiek, zodat deze meer afgestemd is op hun wensen.

Royal FloraHolland gelooft erin dat Landelijk Veilen planten voordelen oplevert voor kwekers en kopers. Zo zou het leiden tot betere prijsvorming en krijgen inkopers van over de hele wereld toegang tot het aanbod. Nu starten zou echter te voreg zijn. "We willen er zeker van zijn dat iedereen vanaf de start enthousiast is over alle onderdelen waar kwekers en kopers mee te maken krijgen."

Kweker Jos Kester uit Maasdijk is blij met het uitstel. Hij hoopt zelfs dat uitstel tot afstel leidt, zegt hij tegen AD.nl. Kester is woordvoerder van de groep Behoud de Klok=Behoud van de Coöperatie. Volgens Kester is de vertrouwde manier van lokaal veilen de basis van het succes van de tuinbouwsector. "Het beleid van FloraHolland, waar kwekers niets meer hebben in te brengen, is er slechts op gericht een vijftal grote spelers het speelveld te laten domineren, zodat er dan voor de consument niets meer valt te kiezen", vertelt hij in AD.nl.


07-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2206PanAmericanSeedvacature


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS