zondag 21 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Vertigo Technologies wint Topsector T&U Innovation Prize 2022, publieksprijs voor Planthunters

Vertigo Technologies wint Topsector T&U Innovation Prize 2022, publieksprijs voor Planthunters

Vertigo Technologies is de winnaar van de vierde Topsector T&U Innovation Prize. De publieksprijs ging naar Planthunters. Volgens de organisatie zijn beide winnaars erin geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen. De uitreiking vond 23 juni plaats plaats tijdens het HeroFestival, seeded by HortiHeroes, in Amsterdam.

Startup Vertigo Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de kwaliteit van fruit te inspecteren, zonder het te beschadigen. Het is een nieuwe detectietechniek gebaseerd op microwaves, waarmee je als het ware in het fruit kunt kijken. De jury over de winnaar: “Non-destructive fruit sensing is an important added value in several stages of our chain and different crops. Vertigo has taken a new technology, microwave, to solve quality management in the chain.” 

Planthunters kreeg met een recordaantal stemmen de publieksprijs. Deze startup heeft een digitaal platform ontwikkeld voor nieuwe en bijzondere planten voor de kweker, exporteur, detaillisten en consumenten. Een platform waarbij vraag en aanbod bij elkaar komt, maar wel met behoudt van de huidige keten. Op deze manier maakt Planthunters bijzonder en nieuw assortiment toegankelijk voor iedereen. 

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture’. Voorgaande edities lag de focus veel meer op technologie in de kas, maar het optimaliseren van de waardeketen is voor de tuinbouw ook essentieel. Juist de ketenbrede (systeem)innovaties kunnen de sector verder vooruit helpen. Het niveau van de inzendingen was hoog. We hebben een breed scala aan problemen gezien die door de (inter)nationale deelnemers efficiënt worden aangepakt. Het was moeilijk kiezen voor de jury!”


Leandra de Boef | 24-06-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS