donderdag 18 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Enorme financiŽle tegenvaller Floriade door tegenvallende bezoekersaantallen. College Almere stapt op.

Enorme financiŽle tegenvaller Floriade door tegenvallende bezoekersaantallen. College Almere stapt op.

De Floriade en de gemeente Almere hebben te maken met een flinke financiële tegenvaller. De bezoekersaantallen blijven tot nu toe enorm achter bij de verwachtingen. Daarom heeft de Floriade de verwachting van het totaal aantal bezoekers moeten bijstellen van 2 naar 1,2 miljoen. Dit leidt tot een verwachte extra kostenpost van totaal 33,8 miljoen euro.

De wethouders van Almere zijn op dezelfde avond van deze bekendmaking opgestapt. In een verklaring laten zij weten hun verantwoordelijkheid te nemen en dus hun ontslag te nemen. Wel vinden zij dat de Floriade open moet blijven om verdere imagoschade en een eventueel faillissement van de Floriade te voorkomen.

"Sinds de start van Floriade Expo 2022 bezochten 232.500 mensen de Expo. Dat is ongeveer een derde van de verwachte bezoekersaantallen. Op basis van deze cijfers is het scenario van 2 miljoen bezoekers niet meer reëel", laat de Floriade BV. Het geeft aan een aantal maatregelen in te zetten om uiteindelijk op 1,2 miljoen bezoekers uit te komen.

Uit onderzoek blijkt dat sinds corona een verandering in het recreatiegedrag heeft plaatsgevonden. Nu er weer meer kan, kiezen mensen eerder voor een sociale activiteit met vrienden of familie of voor een attractie die ze al kennen dan dat ze een nieuwe dagattractie zoals de Floriade kiezen. Ook blijkt dat de huidige toegangsprijs als hoog wordt ervaren. De huidige hoge inflatie en energiekosten zorgen ervoor dat andere keuzes gemaakt worden.

Maatregelen

Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade BV maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen en een aantrekkelijker prijsniveau.

Daarnaast gaat het ticketingproces verbeteren, kunnen bezoekers met gratis highlight tours het Floriade-park ontdekken en wordt de beleving bij de entreegebieden verhoogd. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober. 

Financiële consequenties

De lagere bezoekersaantallen betekenen 24,3 miljoen euro minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten zoals COVID-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, betekent dit een tegenvaller van 33,8 miljoen euro. Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021.

De gemeente is met het Rijk en de provincie Flevoland, de andere founders van de Expo, in gesprek over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties.


Leandra de Boef | 24-06-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207PlantariumGroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS