dinsdag 29 november 2022
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Structurele aanvoer CO2 naar glastuinbouwbedrijven Bommelerwaard in zicht

Structurele aanvoer CO2 naar glastuinbouwbedrijven Bommelerwaard in zicht

Vanaf 2024 hoopt Ocap enkele tientallen glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard vloeibare CO2 te kunnen leveren. Het bedrijf wil de CO2 afvangen van een nieuw te bouwen biobrandstoffenfabriek van Gidera Energy in Amsterdam. Als alle vergunningen op korte termijn rond zijn, verwacht Gidera in de loop van 2024 de productie te kunnen starten. Ocap heeft inmiddels al een positieve SDE++-beschikking ontvangen voor de CO2-emissie die met een afvanginstallatie wordt voorkomen.

De afgevangen CO2 wordt door Ocap gezuiverd en vloeibaar gemaakt. Daarna zal deze CO2 per vrachtwagen of schip vervoerd worden naar een nog in te richten centraal distributiepunt in de Bommelerwaard. Waar dit distributiepunt precies komt, is nog niet bekend. Ocap gaat een ondergronds leidingstelsel aanleggen om CO2 vanaf dat distributiepunt naar de kassen te transporteren. Het wordt het eerste netwerk voor ‘ groene’ CO2 in Nederland. Ocap zou hiermee circa 300 hectare aan kassen van CO2 kunnen voorzien.

Het definitieve groene licht wacht op het investeringsbesluit voor de bio-brandstoffabriek in Amsterdam; dit is afhankelijk van de noodzakelijke vergunningen die naar verwachting binnenkort verleend worden.

bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard


16-06-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS