woensdag 6 december 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

NVWA neemt 400 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag

NVWA neemt 400 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week een grote hoeveelheid illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. In een schuur bij een woning in Breda troffen zij 300 liter middelen tegen onkruid aan met de werkzame stof glyfosaat. Dit magin Nederland niet worden binnengebracht en verkocht. Tegen de eigenaar van de illegale gewasbeschermingsmiddelen wordt proces-verbaal opgemaakt.

fotocredit: NVWA

De middelen werden aangetroffen nadat NVWA een strafrechtelijk onderzoek was gestart nadat er door een persoon uit Breda veelvuldig advertenties op Marktplaats werden geplaatst waarbij niet-toegestane middelen te koop werden aangeboden. Ook na het verwijderen van deze advertenties, het blokkeren van zijn telefoonnummer door Marktplaats en het waarschuwen van de adverteerder door de NVWA, bleven de advertenties maar terugkomen op het platform.

De in Breda aangetroffen middelen waren afkomstig uit Polen en bestemd voor professioneel gebruik. Snel speurwerk van de NVWA-inspecteurs leidde aansluitend tot een vervolgonderzoek bij drie afnemers van deze middelen. Ook bij hen zijn de aangetroffen illegale middelen in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. De gewasbeschermingsmiddelen zijn afgevoerd en worden zo snel mogelijk vernietigd. In totaal is er 400 liter illegaal middel in beslag genomen.

In Nederland mogen alleen in ons land toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Bij de toelating wordt ook vermeld hoe het middel gebruikt mag worden. Toegelaten middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker.


16-06-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS