woensdag 29 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Signify viert 15-jarig jubileum in LED-groeibelichting

Signify viert 15-jarig jubileum in LED-groeibelichting

Signify viert tijdens de Greentech haar 15-jarig jubileum in de ontwikkeling van LED-groeibelichting voor de tuinbouw. De afgelopen 15 jaar heeft het bedrijf meer dan 1000 telers uit bijna 50 landen voorzien van Philips LED horticulture oplossingen. Door middel van kunstmatige intelligentie en datagestuurd telen helpt het telers om de toekomst van de duurzame en hightech tuinbouw vorm te geven.

Het team van Philips Horticulture LED Solutions werd in 2007. Het is inmiddels uitgegroeid tot marktleider in LED-oplossingen voor de tuinbouw met wereldwijd honderden succesvolle commerciële projecten. Volgens het bedrijf wordt zo’n 60 procent van alle gewassen geteeld onder LED-groeibelichting door Philips belichting verlicht.

Team 2020

“De LED-technologie ontwikkelde zich snel aan het begin van deze eeuw. We wisten dat het veel potentieel had,” zegt Udo van Slooten, Business Leader van Horticulture LED Solutions. “Vergeleken met SON-T belichting, de gangbare technologie op dat moment, gebruikte LED-belichting aanzienlijk minder energie. Daarom zijn wij gaan kijken naar toepassingen waar de efficiëntie van LED onze klanten kon helpen om hun onderneming te veranderen. In het prille begin was de LED-belichting niet effectief genoeg, maar dat is in de laatste 15 jaar drastisch verbeterd. Vanaf het begin zagen wij dit al gebeuren, daarom zijn wij vroeg in de markt gestapt en producten gaan ontwikkelen om de groei van het gewas te verbeteren.”

Team 2006

Dit leidde in 2007 naar de oprichting van het LED Horticulture Solutions team. Het team ging van start door met telers te praten over de mogelijkheden die zij op dat moment hadden, dit ontwikkelde zich verder naar proeven in het veld met het oog op hoe LED-technologie de operationele kosten en het bedrijfsmodel van kassen kon verbeteren. “Wij moesten anders gaan denken”, zegt Van Slooten. “Telers gebruikten belichting als een productiemiddel. Dat was voor ons een hele nieuwe manier om over belichting te denken. Wij moesten leren hoe wij onze productontwikkeling daar optimaal voor in konden zetten en daarmee lichtrecepten te ontwikkelen.”

Om zo’n revolutionaire technologie naar de markt te brengen ontwikkelde het bedrijf haar unieke ‘driehoek’ aanpak, die klanten ondersteuning geeft in het toepassen van de voordelen van LED-belichting door middel van een pakket aan gespecialiseerde vaardigheden. De drie specialisaties in deze ‘driehoek’ zijn: de Key accountmanager, die de LED-oplossing uitzoekt die het beste past bij de business case van de teler, de plant specialist, die een op maat gemaakte lichtrecept samenstelt voor het gewas, en de application engineer, die het uiteindelijke lichtontwerp levert voor de optimale groeibelichting. Volgens Van Slooten de ultieme combinatie. 

Het onderzoek van Philips naar het effect van belichting op de groei van planten begon bijna 90 jaar geleden. In 1933 begon het bedrijf met onderzoek naar het gebruik van neon belichting om de groei van planten te ondersteunen. In 1936 was het bedrijf neon belichtingsbuizen aan het testen in kassen. “Aan het begin van deze eeuw werd LED-belichting gekenmerkt door koud, wit licht”, vertelt Van Slooten. “Maar onze technische teams ontwikkelden nieuwe manieren om de kwaliteit van het lichtniveau, spectrum, en uniformiteit te verbeteren.” Dit heeft geleid naar meer dan 150 toegepaste lichtrecepten, dit zijn op-maat-gemaakte instructies voor belichting zodat telers de beste resultaten kunnen behalen voor hun specifieke gewas en omstandigheden.

Signify viert het 15-jarig jubileum in LED-groeibelichting tijdens de GreenTech in Amsterdam, van 14 tot en met 16 juni.


14-06-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS