zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Holland Orchids past zonne-energie toe op foliekas in Guatemala

Holland Orchids past zonne-energie toe op foliekas in Guatemala

Holland Orchids heeft onlangs de opdracht gegeven aan Bosman Van Zaal om hun vierde uitbreidingsfase in Guatemala te realiseren. Deze uitbreiding van ongeveer 1 hectare betreft een breedkap foliekas met een geïntegreerd verwarmingssysteem op basis van thermische zonnecollectoren.

Holland Orchids zonne-energie op folie-kas_Bosman van Zaal

De foliekas is gefabriceerd in de eigen fabriek van Bosman van Zaal’s eigen fabriek en is bedekt met een speciale F-CLEAN folie. Deze heeft een zeer lange levensduur van meer dan 30 jaar en kent een hogere lichttransmissiegraad dan glas. Het heeft dus vergelijkbare eigenschappen als glas, maar dan met alle voordelen van een flexibele folie. De foliekassen van zijn voorzien van een speciaal foliespansysteem, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de toepassing van folie.

Holland Orchids zonne-energie op foliekas_Bosman van ZaalOok de uitbreiding van het verwarmingssysteem en de integratie van een nieuw thermisch zonnecollector verwarmingssysteem is geheel door Bosman Van Zaal zelf ontworpen en in eigen fabriek geproduceerd. De zonnecollectoren vangen zo’n 60 procent van de zonnewarmte op, waarna het verwarmde water in een buffertank wordt opgeslagen om vervolgens ‘s nachts de kas te verwarmen. Met een oppervlakte van ongeveer 4.250 vierkante meter kan dit thermische zonnecollectorveld op deze locatie potentieel zo’n 3,2 miljoen kWh per jaar aan warmte produceren. Voor Holland Orchids betekent dit een potentiële besparing van zo’n 370.000 liter diesel per jaar. Het zonnecollectorsysteem kan zich in 3 tot 4 jaar terugverdienen.

Holland Orchids is niet het eerste zonnewarmteproject dat Bosman Van Zaal heeft gerealiseerd. Al sinds 2006 levert het bedrijf thermische zonnecollectorsystemen over de gehele wereld. Inmiddels heeft het bedrijf met succes meer dan 10 zonnecollectorprojecten gerealiseerd met een totale collectoroppervlakte van zo’n 50.000 vierkante meter.

Door ruim 100 jaar aan tuinbouwkennis van o.a. kassen, verwarmingsinstallaties en teeltcontainersystemen te combineren, heeft Bosman Van Zaal een uniek en rendabel thermisch zonnecollector verwarmingssysteem ontwikkeld. Voor meer informatie over de geïntegreerde solar thermische verwarmingssystemen op basis van zonnecollectoren en de projecten waar ze zijn toegepast, ga naar de website van Bosman Van Zaal.

 


Redactie Floranews | 20-05-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS