donderdag 18 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Bloemen- en plantenexport in aanloop naar Moederdag op peil

Bloemen- en plantenexport in aanloop naar Moederdag op peil

De exportvraag naar bloemen en planten blijft op peil ondanks hoge productprijzen als gevolg van de energiecrisis. De omzetcijfers over april beloven met een kleine plus positief uit te pakken. Nederlandse handelaren boekten vorige maand nog een kwartaal exportrecord van 2,1 miljard euro, zo blijkt uit de exportcijfers van Floridata.

“De hoge inflatie lijkt de consument in de aanloop naar Moederdag vooralsnog voor lief te nemen”, zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden op de tweede zondag van mei.

Engelse Moederdag viel dit jaar op 27 maart en met name de bloemen waren in trek bij de Britse consument. Op zondag 1 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije.

“Ondanks de hogere inkoopprijzen voor bloemen zijn we tevreden over onze verkopen in de aanloop naar de Moederdag”, vertelt Ismael de Feijter, managing director van Anton Spaargaren B.V. “Spanje en Portugal kenden een plus. De luchtvracht van bloemen naar onze verre vliegbestemmingen gaat gepaard met hoge kosten door ruimtegebrek”, voegt de Feijter toe.

“Op basis van de laatste cijfers doen bloemen het beter dan planten”, constateert Wesley van den Berg, manager van Floridata. “Ook voor de planten gelden hoge prijzen en de verkoop in aanloop naar Moederdag wisselt per klantsegment”, verklaart een plantenexporteur. Op donderdag 26 mei volgt nog de Poolse Moederdag. De Franse en Zweedse Moederdag vallen op de laatste zondag van mei.

Onzekere tijden op komst voor handel
De energiecrisis is het grootste probleem voor de gehele sierteeltsector. Als gevolg kunnen exporteurs rekenen op nog hogere inkoopprijzen. Ook de (lucht)vrachtkosten nemen sterk toe. Al zal de alsmaar stijgende inflatie de vraag naar bloemen en planten mogelijk gaan temperen. “In hoeverre zijn onze klanten nog bereid de hoge prijzen te blijven betalen”, vraagt de Feijter zich af.

De Nederlandse exportpositie zal verder onder druk komen te staan doordat lokale productie in het exportland aantrekkelijker wordt. Volgens Mesken hebben we niet eerder te maken gehad met zoveel onzekerheden die ons komende tijd te wachten staan.


Redactie Floranews | 06-05-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207Flamingovacature


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS