zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

TNO bouwt met 30MHz aan de toekomst

TNO bouwt met 30MHz aan de toekomst

Tijdens Future Trends and Innovations in het World Horti Center was de toekomst zichtbaar. Data is daarin de sleutel. Datagedreven telen wordt daarbij met de dag belangrijker. Rick Gitzels van TNO presenteerde de eerste bevindingen van het project, waarin TNO samenwerkt met kassenbouwer Dalsem en 30MHz.

De doelstelling van het innovatieprogramma van Hortivation is glashelder: de leidende positie van Nederland in de wereld op het gebied van glastuinbouw verstevigen. Binnen de samenwerking is – als eerste functionaliteit – de Kas Prestatie Monitor (KPM) ontwikkeld. Door een slimme koppeling van data van verschillende partijen ontstaat een nauwkeurig en betrouwbaar beeld van vrijwel alles wat er in en rond de kas gebeurt.

Rick Gitzels houdt zich namens TNO bezig met deze ontwikkeling: “Net als bij het telen speelt data ook bij het bouwen van kassen een steeds belangrijkere rol. TNO en Hortivation brengen data van kassenbouwers, telers en toeleveranciers bij elkaar. Dat gebeurt in de zogenaamde Hortivation Hub, een soort datarotonde waar partijen met toestemming data kunnen opvragen en toevoegen. Zo kunnen partijen snel en slim met elkaar samenwerken.”

Kassenbouwers voeden deze hub met tal van gegevens over de kas in het Kas Informatie Systeem, kortweg KIS. Toeleveranciers voegen daar informatie aan toe. De teler krijgt via de hub toegang tot de informatie in het KIS-systeem en kan daar zijn eigen data aan toevoegen, zoals de planttemperatuur, licht en luchtvochtigheid.

“Met 30MHz hebben we geholpen om die data tot leven te brengen, inzichtelijk te maken. Dankzij het 30MHz dashboard kan al die data op verschillende manieren worden gecombineerd en op een gebruiksvriendelijk manier worden gepresenteerd”, aldus Timo Spruijt van 30MHz.

De presentatie van Gitzels van TNO tijdens Future Trends and Innovations was volgens Spruijt een goede eerste stap. “De Kas Prestatie Monitor werd als inspirerend ervaren. De reacties waren positief, vooral ook omdat dit heel dicht op de werkelijkheid zit. We zetten de volgende stap in de ontwikkeling door op korte termijn pilots te gaan draaien.” aldus Spruijt.


Redactie Floranews | 19-04-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS