dinsdag 29 november 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

De ombouw van trosrozenkas naar moderne kwekerij voor waterplanten

De ombouw van trosrozenkas naar moderne kwekerij voor waterplanten

Onlangs is Bosman Van Zaal voor Van Senten Waterplantenkwekerij gestart met de ombouw van een trosrozenkas naar een moderne kwekerij voor waterplanten. Als alles volgens plan verloopt, gaan de eerste planten in mei de kas in.

Van Senten is in 1965 opgericht door Johan van Senten en staat nu onder leiding van zijn zoons Jan en Daan van Senten en kleinzonen Brian en Martijn van Senten. Momenteel heeft het bedrijf een vestiging in Vinkeveen en in Aalsmeer. Door de groei van het bedrijf en de stijgende woningbouw in de regio, moest er worden gezocht naar een nieuwe locatie. Bosman Van Zaal heeft het project begeleid en heeft geadviseerd waar de wensen het best gerealiseerd konden worden.

“Voor ons was het erg fijn dat ze mee zijn geweest tijdens het bekijken van bedrijven voordat we tot koop zijn overgegaan”, vertelt Brian Van Senten, directeur bij Van Senten Waterplantenkwekerij. “De samenwerking bevalt zeer goed." De kweker heeft alle huidige kassen en systemen ook door Bosman Van Zaal laten uitvoeren. 

Er is gekozen voor de locatie aan de Hoofdweg in Kudelstaart, omdat dit precies tussen de locaties Vinkeveen en Aalsmeer in ligt. Bovendien had de trosrozenkas al het juiste oppervlakte en de juiste hoogte en kon het dus met relatief weinig sloopwerk geschikt gemaakt worden. Er zijn verschillende constructieve aanpassingen doorgevoerd, zoals het plaatsen van nieuwe glasgevels en doorgangen. Ook zijn er nieuwe betonpaden aangelegd.

Doordat Van Senten een assortiment heeft van 250 verschillende planten wordt de kas in Kudelstaart ingericht voor een specifiek gedeelte van het assortiment. Dit betreft voornamelijk de langzaam groeiende planten (1-jarige teelt). Er is gekozen om de langzaam groeiende soorten naar Kudelstaart te verplaatsen, omdat dit minder arbeidsintensief is. Er is gekozen om voor de hele 6.000 vierkante meter roltafels te gebruiken in plaats van staande tafels, zoals op de huidige locaties. Zo wordt de arbeidsintensiviteit verder verlaagd.

Van Senten heeft altijd een verwarming in de tafels liggen om het water op te warmen en zo een ideaal microklimaat bij de plant te creëren. Op de huidige locaties in Vinkeveen en Aalsmeer liggen deze slangen in de tafel. Voor Kudelstaart is er gekozen om deze in een tempex bodem te verwerken en daarbovenop het zeil met water aan te leggen. Daarnaast is de kas voorzien van een nieuw kasverwarmingssysteem, bestaande uit een boven- en een onderverwarming, geschikt voor de verschillende afdelingen.


Redactie Floranews | 11-04-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS