dinsdag 29 november 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Hoe vaak luister jij naar een podcast? #blog

Hoe vaak luister jij naar een podcast? #blog

We zoeken constant nieuwe vormen van media. Marketeers kijken wat er zoal mogelijk is op welk kanaal en hoe we het goed kunnen inzetteen. Natuurlijk altijd in het achterhoofd of deze goed te gebruiken is binnen de gekozen strategie.
Ik was een beetje verbaasd bij het lezen van de resultaten van dit onderzoek; 46 procent luistert wel eens een podcast. Kijkend naar mijzelf luister ik er zelf ook steeds vaker naar. Even op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in bepaalde sectoren, hier en daar achtergronden van het nieuws, maar ook wel eens eentje uit deze top 100.
We kunnen het zelf gaan inzetten. Maar hoe vaak luister jij eigenlijk naar podcasts?

Podcasts en tuinbouw

Ik ben wel benieuwd hoeveel podcasts er eigenlijk zijn in de tuinbouw. Na een kort onderzoekje achter de laptop kwam ik er al vrij snel achter dat het een mediakanaal is dat niet veel wordt gebruikt. Meststofleverancier YARA heeft een podcast en de Rabobank ook. De werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft er een. Verder kom je een aantal nieuwsitems tegen via de podcast van bijvoorbeeld BNR nieuwsradio of andere nieuwszenders. Ik kom eigenlijk maar weinig bedrijven tegen die er gebruik van maken.

Wat is eigenlijk een podcast? Op Wikipedia kom je deze definitie tegen: "Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).” Eigenlijk dus een soort van ‘radio-uitzending’.

Via streamingdiensten maar ook via websites kan je de podcasts afluisteren. Heerlijk om in de auto eens een gesprek te beluisteren of het nieuws eens van een andere kant te belichten via een gesprek tussen twee vaste sprekers. Een andere gedachte verbreedt je inzicht in een onderwerp.

Maar wie luistert er dan. Onderzoek gaf aan dat in bijna alle leeftijden er wel naar podcasts geluisterd wordt.


Leeftijden en het aantal luisteraars naar podcasts

Op het bronartikel van bovenstaand figuur is sowieso interessante informatie te vinden over podcasts en het gebruik er van.
Ik vind zelf één van de allergrootste voordelen van een podcast dat je niet hoeft te lezen maar alleen maar hoeft te luisteren. Dit kan je dus op meerdere momenten doen.

Waarover gaan we dan ‘uitzenden’?

Een belangrijke vraag die bovenkomt is natuurlijk waarover moeten we het dan hebben in een podcast. Hiervoor zijn er vele mogelijkheden. 

Denk eens aan het nieuws in en uit de sector. Belicht dat eens op een andere manier. Bekijk het vanuit meerdere kanten en nodig per onderwerp een specialist uit. Maar denk ook eens aan het geven van tips. Tips qua verzorging van planten of het snoeien van planten in de tuin.
Denk eens aan het nieuws vanuit het bedrijf en de ‘gevolgen’ voor de klanten en/of producten. Een wekelijks of maandelijks item zou toch moeten kunnen. Zo zijn er vele zaken die belicht kunnen worden en via de podcasts verder uitgelicht of toegelicht kunnen worden.

Mijn tip is luister eens naar wat podcasts uit de genoemde top 100 en bedenk zelf eens hoe je dat voor je klanten interessant kan maken. Ik denk dat jullie ideeën genoeg hebben.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business

Bron: www.Floranews.com
07-04-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS