vrijdag 12 april 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Een Vrouwendag waar naar toe werd geleefd #blog

Een Vrouwendag waar naar toe werd geleefd #blog

In de landen waar Internationale Vrouwendag wordt gevierd staat die dag in het teken van de kracht van vrouwen, maar is de dag ook een symbool voor de start van een nieuw bloemenjaar. Elk jaar worden in aanloop naar deze dag door kwekers en handelaren topprestaties geleverd. Kwekers en handel kunnen er een goede boterham aan verdienen, terwijl veel vrouwen blij worden gemaakt met onze schitterende bloemen. Vrouwendag is normaliter een dag waarbij iedereen van profiteert, win-win-win voor kweker, handel en de consument. Ook dit jaar werd door de hele keten weer naar Vrouwendag toegeleefd, maar dit jaar is deze feestdag anders dan alle voorgaande jaren.

De meeste bloemen waren door exporteurs al verstuurd voordat Rusland de oorlog tegen Oekraïne startte. Wie had de huidige situatie kunnen voorspellen? Vandaag is de stemming anders dan anders. Er is politieke, militaire, zakelijke en persoonlijke spaning. Ook als we proberen de dag ‘normaal’ te maken. Het is dit jaar niet zoals het was.

Persoonlijk kijk ik momenteel weg van politici. Ik kan ze niet zien, Putin voorop. Wij zijn maar kleine mensen, poppetjes in hun grote spel. Na covid had deze Vrouwendag weer een feest moeten worden. Had gemoeten … maar we worden geconfronteerd met een oorlog in Europa met een ongekende impact op de mensen in de Oekraïne die massaal het land ontvluchten of blijven om te vechten, of omdat ze niet weg kunnen. De energieprijzen zijn ongekend en kwekers vragen zich af wat te doen. De exporteur heeft hard gewerkt en de handel is verstuurd, maar nu is het wachten op de betalingen voor de produkten die op krediet zijn verkocht. Veel Oost-Europese valuta zijn hard gedaald, de Roebel zelfs ingestort. Hoe lang gaat de oorlog duren, hoe ziet de toekomst van Oekraïne eruit? Is er straks nog handel met Rusland en Oekraïne mogelijk en hoe verloopt de logistiek en het betalingsverkeer?

De groothandel in Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland loopt nu stroef. Winkeliers hoopten vandaag op goede verkoop. Normaal zijn er veel zakelijke felicitaties, maar die zijn vrijwel allemaal afgezegd. In sommige landen, zoals Italië loopt de verkoop voor Vrouwendag goed. In Polen en Roemenië valt het ook niet tegen. Rusland en Kazachstan zijn lastig, laat staan Oekraïne. Veel vrouwen krijgen deze dag geen bloemen, maar zijn met kinderen en ouderen op de vlucht voor een onnodige oorlog. Ik hoor van bloemisten dat ze de bloemen die ze uit Nederland hebben ontvangen of bijvoorbeeld locale tulpen verkopen en de opbrengst schenken aan het Oekraïense leger of humanitaire hulp.

Dit wordt een Vrouwendag die je wilt vergeten. Het levenswerk van veel mensen wordt op dit moment vernietigd, net als de Oekraïense steden. Vorige week heb ik boeketten uitgedeeld aan Oost-Europese in- en verkopers bij Nederlandse exporteurs. Normaal feestelijk, maar nu was het vaak emotioneel. Mensen willen hun verhalen en zorgen delen. Sommige hebben familie en vrienden in Oekraïne. Ikzelf als Hollandse Russin trouwens ook. Ik kan de beelden die ik dagelijks ontvang niet meer aanzien. Ik vraag me af of Vrouwendag voor ons in de toekomst weer een positieve stemming krijgt of blijft de nasmaak van de oorlog in Oekraïne en het beleid van Putin.

Ik wilde een positief en mooi bericht maken over Vrouwendag, maar er is op dit moment niet heel veel moois in de wereld. Wij moeten elkaar blijven steunen en ons richten op de mensen die onze hulp nodig hebben. Wij gaan vanaf eind deze week een Oekraïens gezin in huis nemen. De man blijft daar om te vechten. Laten we waar het kan elkaar en de Oekraïense bevolking steunen op een manier die bij ons past en hopen dat Vrouwendag ooit weer een feestdag wordt. Dat lijkt op dit moment helaas nog ver, ver weg.

Warja Abrosimova

Alles foto's zijn verstrekt door Warja Abrosimova en ter plekke gemaakt door vrienden en relaties in haar netwerk.

Bron: www.Floranews.com
09-03-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS