maandag 6 februari 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Situatie Oekraïne heeft nóg geen grote impact op handel in bloemen en planten

Situatie Oekraïne heeft nóg geen grote impact op handel in bloemen en planten

De dramatische situatie in Oekraïne heeft volgens Royal FloraHolland richting Internationale Vrouwendag nog geen grote impact op de handel in bloemen en planten. Wel zouden individuele bedrijven die zich richten op Rusland hard worden geraakt. De meeste handel voor de Internationale Vrouwendag is gelukkig al wel afgestuurd. Maar of de orders ook betaald worden, is ander verhaal. Als Russische banken verbannen worden uit Swift, kan dit nog een probleem worden. 

Op vrijdag 25 februari, de dag na de Russische inval was er geen sprake van ernstige verstoringen van de prijsvorming op de klok. De aanvoer op de klok was licht minder, er was nauwelijks sprake van doordraai. De prijzen van producten die veelgevraagd zijn in Oost-Europa in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart zijn duidelijk lager dan vorig jaar. Dat geldt met name voor chrysant, gerbera, freesia, roos en lisianthus. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat de prijzen in 2021 op een hoger niveau lagen dan in de jaren daarvoor. De handel in bloeiende kamerplanten lijkt goed door te lopen en de prijzen zijn overwegend goed te noemen. 

Voor Royal FloraHolland is er vooralsnog geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. `Het bestaande beleid is adequaat. Vanzelfsprekend wordt op dagelijkse basis gemonitord op onder meer excessen en mogelijke knelpunten in de financiële afhandeling. Welke impact sancties zullen hebben valt op dit moment niet te zeggen. De sterke devaluatie van de roebel zal gevolgen hebben voor de koopkracht in Rusland´.

Grote zorgen heeft de veiling wel over de energieprijzen. De gasprijs is de afgelopen dagen verder gestegen, het plafond lijkt nog niet bereikt. Het crisisteam energie waar naast onder meer Glastuinbouw Nederland ook Royal FloraHolland deel van uitmaakt is hierover in nauw overleg met de ministeries van LNV en EZK. 


redactie FloraNews | 28-02-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301DutchGreenroof


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS