donderdag 18 augustus 2022
FN TOP add 2208 NIMA Sierteelt Marketing Event

Veiligheid blijft aandacht vragen #blog

Veiligheid blijft aandacht vragen #blog

Zijn we wel veilig genoeg bezig op het wereldwijde web? Als je de berichten leest hoeveel cybercrime er plaatsvindt op een dag schrik je wel eens even. Het is helaas inmiddels van alle dag. Als we dat nog eens doorrekenen dan gaan we helemaal schrikken. Het klinkt misschien overdreven maar denk nou niet dat zal mijn bedrijf niet overkomen. Zwakke plekken in systemen zitten eigenlijk overal, en per ongeluk een keertje klikken op iets waarvan we dachten dat het goed is doen we allemaal wel eens. Alleen moet je er toch niet aan denken dat je hele systeem binnen je bedrijf plat komt te liggen en je eigenlijk even niets meer kan. Helaas voorbeelden genoeg. Veiligheid blijft aandacht vragen. Misschien enkele tips.

 

Feiten rond cybercrime
In de kop van het artikel werd al gemeld dat als we zaken door gaan rekenen we helemaal schrikbarende cijfers tegenkomen. Maar in de bron van die uitspraak komen vele feiten naar voren die er niet om liegen.

Hieronder een aantal genoemd:

  • Het duurt gemiddeld 280 dagen om een datalek te vinden en in te dammen
  • Bedrijven laten een groot aantal gevoelige bestanden open voor werknemers
  • Kwetsbaarheden zijn overal
  • Malware is de meest voorkomende cybercriminaliteitsaanval
  • Cybersecurity-incidenten zijn in bijna elke branche toegenomen

In het waardevolle artikel staan nog veel meer feiten en gegevens. Ik weet niet hoe het jullie vergaat maar na het lezen van die statistieken ging ik toch eens nadenken. Wat kom ik hier en daar zoal tegen. Hoe gemakkelijk kan ik bij bestanden komen? Hoe veel malware krijgen we eigenlijk en gaan we daar goed mee om? Weten mijn personeelsleden wel wat er kan gebeuren? Wat te doen als het (per ongeluk) een keertje fout gaat?

Zoveel vragen komen er dan ineens op. Maar misschien wel de belangrijkste wat kunnen wij er al op eenvoudige wijze aan doen? Welke stappen kunnen wij nemen om er voor te zorgen dat het zo weinig mogelijk gebeurt en dat de schade beperkt kan blijven. Misschien vreemd om te zeggen maar soms denk ik wel eens het is niet de vraag of het gebeurt maar wanneer het gebeurt. Hiermee wil ik zeker geen angst zaaien.

Wat kunnen we al aan doen?
Er zijn verschillende stappen die je kan doen. Het is zeker geen volledig overzicht. Ook niet gericht op jullie bedrijf maar meer in het algemeen

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Door te kijken naar je bedrijf en systeem via de begrippen beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid krijg je al meer inzicht in de problemen die naar voren kunnen komen in geval van.

2. Kies de veiligste instellingen

Elk apparaat binnen een systeem kent instellingen. Misschien niet altijd even prettig maar zet ze op de meest veilige. Misschien moeten er dan extra stapjes worden genomen maar het is een stukje preventie. Datzelfde gaat op voor de sociale kanalen en andere zaken die je online doet. Werken jullie al met een twee-traps-authenticatie?

3. Voer updates uit!

Herkenbaar? Even een update uitvoeren en je computer is even bezig. Dan maar even uitstellen. Het is echt beter om ze uit te voeren. Binnen de updates zitten ook van extra beveiligingen en aanpassingen die wenselijk zijn voor beveiligingen.

4. Beperk toegang

Voorkom dat iedereen zo maar overal bij kan. Beperk het. Het zal misschien leiden tot ongenoegen maar na uitleg zullen de meesten het wel snappen. Denk een juiste en veilige indeling

5. Voorkom virussen en malware

Denk hierbij aan gedrag van medewerkers. Wijs ze op de zaken welke fout kunnen gaan en geef ze informatie waarop ze moeten letten. Voorkomen is veel beter dan genezen. Aandacht hier aan besteden is essentieel

Denk ook aan apps die een ieder gebruikt en zo maar kan installeren. Denk niet dat alles veilig is en wijs je personeel er op. Zowel op de computers als op de telefoons. Zeker wanneer ze in verbinding staan met de systemen van je bedrijf

Er zijn nog veel meer zaken om naar te kijken en rekening mee te houden. Op internet is veel informatie te vinden hoe het te voorkomen. Hieronder enkele sites om eens te bekijken als jullie denken het zou wel eens wat aandacht nodig kunnen hebben. En mijn laatste tip, twijfel daar nooit over en blijf aandacht besteden aan veiligheid van en voor het web.

- https://www.digitaltrustcenter.nl/
- https://ondernemersplein.kvk.nl/bescherm-uw-bedrijf-tegen-cybercrime/
- https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zes-tips-tegen-cybercriminaliteit/


Ernst Jan Bos
Bos Social Business

Bron: www.floranews.com
10-02-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2206PanAmericanSeedvacature


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS