donderdag 18 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Oh oh, een analysetool verdwijnt misschien #blog

Oh oh, een analysetool verdwijnt misschien #blog
Wie iets met het web doet en er meer uit wil halen, maakt al snel gebruik van Google Analytics. Het platform van Google, waar veel informatie te vinden is over het verkeer op je website en waar dit verkeer vandaan komt. Een erg handige en prettige tool met vele mogelijkheden. 

Maar misschien moeten we er binnenkort afscheid van nemen omdat er in één van de Europese landen nu een gerechtelijke uitspraak ligt dat het niet juist omgaat met de privacy van de gebruikers. Dit kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot een volledig verbod van de tool in andere Europese landen. Het heeft nogal wat impact voor veel marketeers als deze analysetool verdwijnt.

Een gerechtelijke uitspraak

In Oostenrijk is er een gerechtelijke uitspraak gedaan dat Google Analytics niet correct omgaat met de gegevens van de gebruikers. Deze uitspraak is gedaan door de Oostenrijkse privacy toezichthouder DSB.

Mag het binnenkort nog?

Wat wordt er dan verstuurd? Gegevens ten behoeve van gebruikersidentificatie, IP-adressen en browsergegevens. De Standard Contractual Clauses (SCC) die door Google gebruikt worden voor de doorgifte van persoonsgegevens bieden volgens de DSB onvoldoende privacybescherming.
Wordt het dan niet versleuteld? Dat wordt het wel. Daar schuilt het probleem ook niet. Het probleem heeft te maken met een wet vanuit de USA waaronder Google valt en die geeft de inlichtingendiensten in de USA de mogelijkheid om die data in te zien. Conform de Europese wetgeving zou dit moeten worden uitgesloten. Dat is dus niet het geval.

Moeten we nu direct bang worden dat al onze data inzichtelijk wordt voor derden? Dat ook nog weer niet. We mogen er vanuit gaan dat onze data die versleuteld wordt verzonden niet zomaar en altijd ingelezen wordt. Veelal wordt het alleen gebruikt in verdacht makende zaken. Alleen we weten ook dat overheden wel eens meer gebruik maken van data als dat wenselijk zou zijn. Dus is de uitspraak van de DSB wel degelijk van waarde.

Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland?

De Autoriteit Persoonsgegevens kennen we natuurlijk allemaal. Deze ‘waakhond’ bewaakt alles wat te maken heeft met onze (privacy)gegevens en hoe ze worden gebruikt. Misbruik wordt gemeld en bedrijven kunnen ook advies krijgen hoe ze met zaken en gegevens om moeten gaan.

De 'waakhond waakt over onze gegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft sowieso een waardevolle handreiking omschreven hoe om te gaan met persoonsgegevens in en met Google Analytics. Deze zijn begin dit jaar aangepast met een opmerking omtrent de nieuwe situatie.

Op dit moment is er nog weinig aan de hand. Het is in Nederland nog steeds legitiem om Google Analytics te gebruiken. Alleen wordt er gekeken in Europees verband en dan is in alle redelijk aan te nemen dat de uitspraak van Oostenrijkse DSB overgenomen zal worden. Er is al een onderzoek gaande en uitslag wordt op redelijk korte termijn verwacht. Wordt de uitslag van Oostenrijk overgenomen dan is de situatie ineens heel anders.

Gevolgen

Zal Google Analytics dan verboden worden? Misschien wel. Maar de gevolgen zijn breder.
Omdat Google LCC, het bedrijf wat er achter zit, wordt beschouwd als een ‘provider of electronic communication services’ en deze onder de genoemde Amerikaanse wet vallen, wat inzien mogelijk maakt, kunnen de gevolgen veel breder zijn. Hieronder vallen namelijk ook bedrijven zoals Microsoft, Adobe, Salesforce, etc. Kortom vele bedrijven in de USA, die onze data (versleuteld) bewaren, moeten toegang verlenen. Dat mag dus conform de uitspraak vanuit Oostenrijk niet. Dus de gevolgen kunnen veel groter zijn.

Is het op te lossen? Ook daarvoor zullen er mogelijkheden komen. Als er ergens expliciet wordt gemeld dat dit gebeurt en dat jij daar door toestemming voor te geven mee akkoord gaat zal het kunnen en mogen. Alleen even ergens verwerken in de voorwaarden en/of gebruikersovereenkomst, die we vaak zonder volledig te lezen voor akkoord geven is er mogelijk niet bij.
Misschien loopt het met een sisser af omdat er tussen de EU staten en de Amerikaanse wetgever regels worden opgesteld waarin staat dat de regels vanuit de USA ook voldoen aan de wetten en regels van de EU.

We zullen zien wat het gaat brengen. Voor de marketeers die werken met Google Analytics en/of andere programma’s kan het zeker gevolgen hebben. Moeten we ons zorgen maken? Ik denk van niet. Het is goed dat er over onze privacy en gegevens gewaakt wordt. En waar gaten zitten worden ze veelal gedicht. Maar waakzaamheid, dus werken conform de richtlijn van AP als het gaat om Google Analytics is aan te bevelen.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
27-01-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207Flamingovacature


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS