maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Bloemen- en plantenexport in 2021 goed voor recordomzet van 7,3 miljard euro

Bloemen- en plantenexport in 2021 goed voor recordomzet van 7,3 miljard euro

De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft in 2021 een recordomzet behaald van 7,3 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend. De exportwaarde van snijbloemen steeg met 25 procent en komt daarmee uit op 4,4 miljard euro. Voor planten deze toe met 17 procent en steeg naar 2,9 miljard euro.

“We zijn trots dat we als sector deze mijlpaal hebben bereikt, al ligt de oorzaak van deze groei voornamelijk bij de hogere inkoopprijzen van producten. Handelaren hebben ook te maken met hoge transportkosten en personeelstekorten”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

Hij ziet voor 2022 een aantal nieuwe zorgen op de sector afkomen. Zo houdt VGB de spanningen tussen Rusland en het Westen nauwlettend in de gaten, evenals de ontwikkelingen rondom Covid en Brexit en de aangescherpte fytosanitaire eisen die daarmee gepaard gaan. In de aanloop naar de belangrijke bloemengeefdagen hoopt Mesken dat de schaarste van producten niet verder toeneemt, ten gevolge van hoge gasprijzen die sommige kwekers doet besluiten hun kassen niet te verwarmen.

“Het belooft weer een spannend jaar te worden en we kijken er als sierteeltsector naar uit om consumenten ook dit jaar weer blij te maken met onze mooie producten”, laat Mesken weten.


14-01-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2112John


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS