vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Rabobank: Wereldwijde export sierteelt en online verkoop groeien gestaag

Rabobank: Wereldwijde export sierteelt en online verkoop groeien gestaag

De belangrijkste leveranciers van de internationale snijbloemen- en kamerplantenmarkten beleven een vrij stabiel patroon. Online verkoop blijft aan momentum winnen, evenals een focus op duurzame inkoop. Dat blijkt uit de 2021 World Floriculture Map van de Rabobank, in samenwerking met Royal FloraHolland.

De wereldwijde export van sierplanten is de afgelopen vijf jaar gestaag gegroeid, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 3,9 procent. Alle subcategorieën (snijbloemen, potplanten, perk-/ balkonplanten, bollen, vaste planten, heesters en bomen) kenden een groei.

Bloembollen de hele wereld over

Vijf jaar geleden veroorzaakten leveranciers uit Colombia, Ecuador, Kenia en Ethiopië een grote verschuiving in de internationale handel van bloemen, snijgroen en levende planten. "Sindsdien is er niet veel veranderd in de internationale handel. De wereldkaart van alle exportstromen in bloemen en planten bevat dezelfde landen als in 2015", vertelt Lambert van Horen, Senior Specialist - Fresh Produce bij Rabobank. Bedrijven in Colombia en Ecuador leveren aan de Noord-Amerikaanse markt, terwijl Keniaanse en Ethiopische producenten zich blijven richten op Europese markten. Nederland is nog steeds het belangrijkste centrum voor de bloemhandel en levert vooral sierteeltproducten aan de Europese markt. Nederlandse bloembollen daarentegen worden over de hele wereld geëxporteerd.

Verschuiving naar online retail zet door

De Covid-19 pandemie zorgde voor grote verstoringen in de logistiek en heeft sinds begin 2020 invloed op het consumentengedrag. "Uit regelmatig marktonderzoek in vier Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland) blijkt de aanhoudende groei van online retailkanalen", legt van Horen uit. Het Verenigd Koninkrijk is koploper op dit gebied. De online verkoop van potplanten en snijbloemen laat een gestage groei zien ten koste van straatmarkten en bloemisten. Deze groei wordt positief beïnvloed door de pandemie en de toename van online aanbieders. "Voor 2020 kende de online verkoop al een gestage groei, maar sindsdien is de e-commerce in een stroomversnelling geraakt."

Zeevrachttransport neemt toe

De afgelopen tien jaar is het gebruik van zeevrachtvervoer toegenomen door de stijgende kosten van luchtvervoer en de groeiende bezorgdheid van big-box retailers over Scope 3 kooldioxide-emissies. Bovendien veroorzaakte de Covid-19 pandemie enorme verstoringen van internationale passagiersvluchten, luchtvrachtprijzen en de beschikbaarheid van zeecontainers. Logistieke dienstverleners moesten improviseren om snijbloemen in goede conditie binnen een beperkt tijdsbestek te vervoeren.

Volgens Van Horen hebben al deze factoren ertoe bijgedragen dat het wereldwijde zeecontainervervoer van snijbloemen tussen 2015 en 2020 een totale groei van 40% laat zien.

Duurzaam inkopen

Afzetmarkten richten zich steeds meer op duurzame inkoop. De sector heeft het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) opgericht, met leden waaronder bijna zeventig wereldwijd actieve big-box retailers, online verkoopbedrijven, bloemengroothandelaren en producentenorganisaties. Hun ambitie was om in 2020 ten minste 90% van de bloemen en planten op verantwoorde wijze te produceren en te verhandelen. Tegen eind 2020 was dit 73 procent voor snijbloemen en 81 procent voor potplanten.


Redactie Floranews | 13-01-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS