donderdag 11 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Lijnsensor moet meer inzicht geven in effect LED-licht op planten

Lijnsensor moet meer inzicht geven in effect LED-licht op planten

Er wordt in de glastuinbouw wordt meer en meer gebruik gemaakt van LED-verlichting. Over hoe planten precies reageren op LED-licht is echter nog veel onbekend. Daarom heeft de business unit Glastuinbouw en bloembollen van Wageningen University & Research nu een lijnsensor ontwikkeld die meet welke golflengten een plant in welke mate opvangt, en aangeeft wat daarvan de gevolgen zijn.

De hoeveelheid licht die de bladeren opvangen, is bepalend voor de fotosynthese en daarmee voor de groei van het gewas. Het lichtspectrum zorgt juist voor de ontwikkeling van de plant, zoals de kwaliteit en de strekking van de bladeren. Daarnaast bevat straling naast licht ook warmte en ook dat is van invloed op de ontwikkeling van het gewas.

Op veel van deze punten verschilt LED van zonlicht en conventionele belichting. Bovendien kan LED door telers op nieuwe manieren toegepast worden: de lampen kunnen op elk gewenst moment aangezet worden en hebben een andere positie ten opzichte van het gewas. Maar wat daarvan de effecten zijn is niet bekend.

Er bestaan wel sensoren voor het meten van licht, maar deze sensoren doen een puntmeting of integreren niet over een specifiek spectraal bereik. Daarom ontwikkelde Wageningen University & Research een spectrale lijnsensor. Deze kan in en onder het gewas worden gelegd en dus gedurende verschillende tijdstippen meten welke golflengten in welke mate worden opgevangen.

Na de metingen is het vervolgens van belang om de gewasreacties te bepalen en te beoordelen hoe de spectra het gewas beïnvloeden. Momenteel werkt Wageningen University & Research aan een vervolg op het ontwikkelde prototype. Deze is naar verwachting in april 2022 gereed.

Bron: Kas als Energiebron

 


Redactie Floranews | 06-01-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2205EvanthiaMattiola


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS