maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Wat wordt hét doel? #blog

Wat wordt hét doel? #blog

Vorige keer dacht ik het laatste blog voor 2021 geschreven te hebben, maar ik kreeg nog een kans en daar maak ik graag gebruik van. Dit keer een blog met een doel, maar dan in een hele letterlijke vorm en vraag. Welk doel streven jullie na? Oftewel welke ‘purpose’ streven jullie na? Waar staan jullie echt voor? Hoe willen jullie de wereld, de mensen, de natuur en alles wat iets meer zij gaan helpen? In alles wat jullie doen komt dat dan weer naar voren. Eens een stukje aandacht voor het begrip purpose marketing. Wat is het en wat kan het doen en natuurlijk ook wat voorbeelden. Dus toch even nog de vraag…. Wat wordt hét doel?

Purpose marketing

Letterlijk vertaald staat purpose voor een doel. Dus eigenlijk kunnen we zeggen welk doel streef je na om te vermarkten. Bij doel denken we al snel aan de bedrijfsdoelen en/of andere onderliggende doelen. Maar dat vermarkten we toch op een andere manier dan dat we hier bedoelen. Welk hoger doel streven jullie als bedrijf na en hoe brengen we dat naar buiten?

Waar staan jullie voor? (beeld: pr week)

Onderzoek laat zien dat bedrijven met een purpose tot 400% beter performen dan bedrijven zonder een hoger doel. Bovendien dragen ze bij aan een betere wereld. Steeds meer bedrijven ontdekken dat ze meer impact hebben met een hoger doel. Maar hoe doe je dat als bestaand merk? En hoe zorg je dat purpose extern landt en intern echt wordt waargemaakt?

Alleen dan nog steeds de vraag wat is een hoger doel? Het heeft veelal directe raakvlakken met MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe hou je rekening met maatschappelijke issues en hoe ga je hierover communiceren? Je stelt niet alleen een waarde in voor je afnemers maar ook voor de maatschappij en andere stakeholders. De afnemers zijn namelijk niet alleen consumenten, maar ook kritisch denkende burgers. Burgers die geven om de maatschappij en het milieu.

Hoe zet je het op?

Hoe kan je het opzetten voor en binnen je bedrijf. Hiertoe adviseer ik eigenlijk maar een ding, lees het boek “the economics of higher purpose” van Robert E. Quinn en Anjan V. Thakor. Dit boek gaat stap voor stap in wat en hoe bedrijven kunnen doen om purpose marketing echt tot een van hun belangrijkste punten te maken van het bedrijf.

Toch nog een klein aandachtspunt. Heb je als ondernemer of als ondernemende werknemer wel eens echt iets na moeten streven? Dat hebben we zeker wel eens gedaan. Dan heb je zeker gemerkt dat het een bepaalde energie oproept die een uitstraling heeft naar anderen. Hierin ligt een van de belangrijkste kenmerken van een goed werkende purpose marketing.

Voorbeelden

Koopt iemand wel eens zijn schoenen bij Toms? Misschien toch eens doen. Toms zelf geeft het zo aan; “Wij van TOMS geloven in een toekomst waarin alle mensen tot hun recht kunnen komen. Dit geloof vormt de kern van wie we zijn” Dat klinkt zo …. overdreven. Maar het zit echt in hun waarde. In 2020 hebben zij meer dan 7 miljoen paar schoenen weggegeven aan mensen die het nodig hebben. Maar hun impact is groter, lees dit maar. Daar zit toch wel iets meer achter. De klanten kopen de schoenen met dit in hun achterhoofd. Ze helpen via hun leverancier van schoenen, mooi toch?

Even wat dichterbij. Jullie kennen vast en zeker wel de komkommers van “Kromkommers”. De wat ‘kromme’ groente en fruitsoorten zijn net zo lekker als hun ‘normale’ varianten. Waarom er dan niets mee doen? Ze geven er alles voor en hebben binnen hun missie het ook echt stevig vastgelegd om te werken aan en met de ‘kromme’ varianten zodat het verspillen wordt teruggedrongen. Als je hun producten koopt weet je dat dat er achter zit. Ze staan er ook werkelijk voor en dat geeft toch weer dat goede gevoel.

Pieter Pot doel is....

Kennen jullie Pieter Pot? Nee, dan moet je toch eens kijken. Ze staan voor producten die niet meer in vervuilende verpakkingen verkocht worden. Je koopt bijvoorbeeld pasta en deze wordt geleverd in een weckfles of andere duurzame verpakking.
Willen de consumenten dat? Lees hier maar eens wat ze meemaken aan groei en ontwikkeling. Met zoveel mensen op een wachtlijst weet je dat er vraag naar is. En hun doel houden ze in alles overeind. Een echte purpose…

Het jaar 2021 is dan echt bijna voorbij. Laten we van 2022 een bijzonder jaar maken met vele mooie en onvergetelijke momenten. Maak er een mooie en veilige jaarwisseling van en op naar een goed, gezond en bijzonder 2022.

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
30-12-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2201 Evanthia Tanacetum


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS