maandag 24 januari 2022
FN TOP add

Nederlandse corsocultuur op Unesco-lijst Immaterieel Erfgoed

Nederlandse corsocultuur op Unesco-lijst Immaterieel Erfgoed
Unesco heeft de Nederlandse corsocultuur toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat heeft het Comité van het Unesco-verdrag bekendgemaakt in Parijs. Tot de Nederlandse corsocultuur behoren zo'n dertig bloemen- en fruitcorso's, waaronder het Varend Corso, het Bloemencorso van de Bollenstreek en het Fruitcorso in Tiel.
 
Immaterieel erfgoed bestaat volgens Unesco uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven 'van identiteit en continuïteit' die zij willen 'doorgeven aan volgende generaties'. Eerder werden het Bloemencorso van de Bollenstreek en het Fruitcorso van Tiel al toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen. Het Fruitcorso van Tiel staat al sinds 2013 op de lijst van nationaal immaterieel erfgoed.

'Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur', zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). 'Deze en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbinden mensen en verlenen hun een gevoel van identiteit.' De minister spreekt donderdagmiddag met vertegenwoordigers van de corsokoepel ter ere van hun plaatsing op de lijst. 

fotocredit: Varend Corso


Redactie Floranews | 17-12-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2201 GroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS