donderdag 11 augustus 2022
FN TOP add 2208 NIMA Sierteelt Marketing Event

NVWA vindt spintmijt in kerststerren

NVWA vindt spintmijt in kerststerren

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft eind augustus na opvolging van een melding de spintmijt Eotetranychus lewisi aangetroffen in kerststerren. Deze spintmijt is een EU quarantaine organisme. Dit betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn de introductie en verspreiding van dit organisme tegen te gaan en om deze spintmijt bij een vondst te bestrijden. De spintmijt is niet schadelijk voor mens en dier.

NVWA: bladschade-bij-poinsettia-door-eotetranychus - foto: Eppo, Andrea Bardenhorst (DE)

Na een melding van een veredelingsbedrijf in Noord-Holland heeft de NVWA de spintmijt Eotetranychus lewisi in kerststerren Euphorbia pulcherrima gevonden. Bij een potplantenbedrijf in Gelderland is door de NVWA ook Eotetranychus lewisi aangetoond in kerststerren die opgekweekt zijn uit materiaal van het veredelingsbedrijf. De NVWA heeft op beide bedrijven maatregelen opgelegd conform het eliminatiescenario waarbij zwaar besmette partijen moeten worden vernietigd en voor licht besmette partijen een bestrijdingsregime met chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt voorgeschreven.

Oorspronkelijk komt het organisme voor in Amerika, maar is door handel in planten ook op andere continenten terecht gekomen. Vanwege het zeer beperkt voorkomen in de EU is de spintmijt Eotetranychus lewisi opgenomen in de EU-regelgeving in de lijst met IIA quarantaine organisme. Voor IIA q-organismen is uitroeiing meteen aan de orde. Deze spintmijt is in het laatste kwartaal van 2020 aangetroffen op kerststerren bij vijf bedrijven in Duitsland. NVWA waarschuwde begin 2021 al voor de spintmijt op stek van kerststerren.

In Nederland kan deze spintmijt zich in kassen goed ontwikkelen en schade veroorzaken zoals bijvoorbeeld op kerststerren. Eotetranychus lewisi lijkt op de bonenspintmijt (Tetranychus urticae) en is daar moeilijk van te onderscheiden.

Eotetranychus lewisi en bonenspintmijt veroorzaken vergelijkbare symptomen zoals zuigschade en kleine gele puntjes op de bladeren die uiteindelijk geheel geel/bruin worden. Bij een zware aantasting zie je spinsel rond de groeipunten. Aangezien het organisme zeer klein is en de symptomen vergelijkbaar zijn is het erg moeilijk om een besmetting met deze quarantainesoort tijdig op te merken. Deze spintmijt kan in het Nederlandse klimaat niet buiten overleven.


Redactie Floranews | 03-11-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207PlantariumGroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS