woensdag 8 december 2021
2105 Palletcentrale FN TOP logo

NVWA gaat overtredingen gebruik gewasbeschermingsmiddelen sierteelt harder aanpakken

NVWA gaat overtredingen gebruik gewasbeschermingsmiddelen sierteelt harder aanpakken

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan overtredingen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt onder glas harder aan te gaan pakken. De aanleiding hiervoor zou het aanhoudende relatief hoge percentage niet-naleving in de sector zijn. Zo zou eerder bij 40 procent van de sierteeltbedrijven resten van niet-toegestane middelen aangetroffen zijn. De strengere aanpak gaat in vanaf het vierde kwartaal van 2021.

De actie van het NVWa richt zich vooral op overtreders in de sierteelt onder glas die herhaaldelijk in de fout gaan. Behalve een boete, riskeren zij bij inspectie ook een last onder dwangsom. "De meeste telers onder glas die zich aan de regels houden bij het toepassen en gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen, hebben weinig te vrezen. Zeker als bij hen niet eerder overtredingen zijn geconstateerd", zegt het NVWA. "De sector sierteelt onder glas scoort in vergelijking met andere helaas minder goed als het gaat om naleving van de gewasbeschermingsregels. Dit vormt een risico op voor mens, dier en milieu. Daarom gaat de NVWA hier extra op letten."

Last onder dwangsom

Met name telers die in de afgelopen drie jaar een overtreding hebben begaan, kunnen opnieuw controle van de NVWA verwachten. Als alles bij deze gerichte inspecties akkoord is, dan blijft het bezoek zonder gevolgen. Constateert de inspecteur echter dat de regels bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wederom zijn overtreden, dan ontvangt de teler een boete. Deze kan oplopen tot een paar duizend euro. Hier bovenop kan bovendien een last onder dwangsom (LOD) opgelegd worden. Hiermee draagt de teler zelf verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het niet-naleven. De 'last' is te zien als een voorwaardelijke boete die het bedrijf boven het hoofd hangt als er in een periode van bijvoorbeeld twee of drie jaar bij inspecties opnieuw overtredingen worden vastgesteld. Worden in deze periode geen overtredingen gesignaleerd, dan komt de LOD te vervallen.


Leandra de Boef | 18-10-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2111Beekenkamp


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS